Άνθρωπος-Υπολογιστής: Το κυνήγι του αρχηγού.
Μετά ξεκινούν σενάρια που θέλουν τη μηχανή να εναντιώνεται στον δημιουργό της με την εναντίωση πάντοτε αναπόδεικτη (γιατί να μην είναι φιλική;).
Όλα ξεκινούν από μια ατυχή σύγκριση. Από τη μια ο άνθρωπος κι από την άλλη ο υπολογιστής. Είναι όμως αδιανόητη η σύγκριση δύο μεγεθών χωρίς κοινή μονάδα μέτρησης. Είναι τουλάχιστον ανόητο το να ρωτάμε το αν είναι μεγαλύτερα τα δύο κιλά από τα τρία μέτρα.
Μια κοινή μανάδα προκύπτει αν εξετάσουμε δύο διαφορετικές σχέσεις. Τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή και τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και ανθρώπου.
Η σχέση μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή είναι σαφής. Μια τυπική εργαλειακή σχέση.

Ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται από τον συνάνθρωπό του ως εργαλείο και τότε γίνεται αναπόφευκτο το να συγκρίνεται με άλλα εργαλεία. Ο φόβος γίνεται μεγαλύτερος όταν κάποιος σταδιακά αντιλαμβάνεται ότι είναι ο ίδιος ένα εργαλείο και είναι λογικό να αισθάνεται ανταγωνιστικά με άλλα εργαλεία ή ακόμα και απειλούμενος από αυτά. Η σύγκριση μεταξύ δύο εργαλείων δεν οφείλεται στην άνοδο της τεχνολογίας, αλλά στην υποβάθμιση του ανθρώπου από τον εαυτό του.
Συνεχίζοντας αυτή την αντιμετώπιση του εαυτού και του συνανθρώπου η σύγκριση μεταξύ ανθρώπου-εργαλείου και υπολογιστή δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να εξακριβωθεί. Η μηχανή θα κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Δεν είναι αυτό που προκαλεί την ανησυχία. Το ανήσυχο είναι ότι με τον υπολογιστή ανώτερο ή κατώτερο από τον άνθρωπο, ο τελευταίος ζει χρησιμοποιώντας τους συνανθρώπους και χρησιμοποιείται από αυτούς.
Η προέλευση του κακού δεν μπορεί να βρίσκεται στη μηχανή. Το κακό προϋπήρχε της τεχνολογικής ανάπτυξης.
Η σύγκριση μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή είναι κατ' εμέ ανεδαφική ως ερώτημα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η διαλεύκανση των φόβων μας και της ακριβούς προελεύσεώς τους.