Φιντείας

Κομίζω γλαύκα εις Αθήνας... Carry coals to Newcastle...

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Σάββατο, Μαρτίου 04, 2006

Τι έγινε με τη Java;

Το σημερινό post απευθύνεται κυρίως (αλλά όχι μόνο) στους φίλους κομπιουτεράδες.
Θα ήθελα μάλιστα να μου απαντήσουν όσοι μπορούν.


Μου κάνει εντύπωση η κατάληξη της Java σε σχέση με τις αρχικές υποσχέσεις που συνοδεύανε τη γλώσσα.

Λοιπόν η Java:
Το 1991 αναπτύσσεται από την Sun Microsystems. Συμπεριλαμβάνεται στο project με τίτλο Green το οποίο επεξεργάζεται λογισμικό που προορίζεται για οικιακές συσκευές.

Το εργαλείο προγραμματισμού είναι το Java Development Kit (JDK). Ουσιαστικά μετατρέπει τον πηγαίο κώδικα που θα γραφτεί σε έναν απλό κεμενογράφο σε κλάσεις Byte Code.

Για την απόδωση του Byte Code απαιτείται η εικονική μηχανή της Java ή αλλιώς Java runtime.

Το πλεονέκτημα είναι ότι η Java runtime μπορεί να αποδώσει τον κώδικα σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, που σημαίνει ότι τα προγράμματα σε Java με την προϋπόθεση ότι θα εγκατασταθεί στον υπολογιστή η Java runtime, θα εκτελούνται σε Macintosh, Windows, Linux κ.λ.π.

Και τώρα σκεφτόμαστε:

Το Linux είναι δωρεάν.

Το JDK δωρεάν.

Η Java runtime δωρεάν.

Ειπώθηκαν διάφορα με βάση τα παραπάνω.
Linux + Java = Πλήρης απελευθέρωση του λογισμικού.
Η Microsoft χάνει την πρωτιά της σε πλανητικό επίπεδο.
και διάφορα άλλα...

Από αυτά τα διάφορα τίποτα δεν έγινε. Εκτός αν έγινε, οπότε διορθώστε με.
Γιατί άραγε;

Θα πρέπει μάλλον να εργαστούν ομάδες προγραμματιστών για να φτιαχτούν προγράμματα αντάξια της Microsoft. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να πληρώνονται, οπότε ο πρώτος μύθος περί δωρεάν λογισμικού καταργείται εύκολα.

Όποιος κι αν εργαστεί θα πρέπει να έχει (ανεξαρτήτως γλώσσας) την εμπειρία στο λογισμικό που έχει η Microsoft. Εδώ που τα λέμε...μεγάλη.

Κοίτα τι γίνεται όμως. Η καλύτερη ιδέα, ενώ σε θεωρητικό επίπεδο σου φαίνεται ότι λειτουργεί, μόλις προχωρήσουμε στην εφαρμογή της κάτι συμβαίνει και δεν υλοποιείται. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Java, αλλά για πολλές "λαμπερές ιδέες" που κατά καιρούς μας έρχονται στο μυαλό για διάφορα θέματα.

Για να επανέλθω στη Java αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε να είχε γίνει θα ήταν τα προγράμματα με ανοιχτό κώδικα. Κάτι που σημαίνει ότι προγραμματιστές από όλο τον κόσμο θα προσέθεταν λίγο ο καθένας στην τελειοποίηση του κάθε προγράμματος.
Ένα πρόγραμμα που γνωρίζω να αναπτύσσεται μ' αυτόν τον τρόπο είναι το Audacity, ένα πρόγραμμα για ηχογραφήσεις και επεξεργασία ήχου.
Freeware και αποτελεσματικό.

Το μόνο που γνωρίζω

8 Comments:

Blogger paragrafos said...

Ελπίζω να δέχεστε και σχόλια από παντελώς άσχετα άτομα:

Αχ,τι καλά που θα ήταν αν καταλάβαινα έστω και μια λέξη!

Με αγάπη

Παράγραφος

7:14 π.μ.  
Blogger Finteias said...

@ paragrafos

Παρόλα αυτά το σχόλιο μου άρεσε. Ίσως να το συσχετίζω με τα προηγούμενα.

Ευχαριστώ

1:33 μ.μ.  
Blogger Unknown said...

ουδεμία σχέση το open source με την java. άλλο το ένα, άλλο το άλλο. software χωρίς κόστος αγοράς, και ανοιχτό σε επεκτάσεις από τρίτους υπήρχε και υπάρχει ανεξάρτητα από την java. Όπως το audacity που είναι γραμμένο σε C. Η υπόσχεση της java (μία από τις πολλές) ήταν η δυνατότητα να γράψεις μία φορά και να τρέχει παντού, και αυτό ισχύει... ότι γράψεις σε java, "παίζει" σε windows, linux, macos, solaris και όπου υπάρχει διαθέσιμο java virtual machine...

2:51 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ Zafiris said...
ουδεμία σχέση το open source με την java.

Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν

7:14 μ.μ.  
Blogger Stavros Amanatidis said...

Κατα την ταπεινή μου άποψη, το πρόβλημα της Java ότι δεν σε βοηθάει να φτιάξεις εύκολα και ωραία GUI. Μετά το Visual Studio της Microsoft, ο κόσμος της java σιγά σιγά την αφήνει (στην Δανία τουλάχιστον) και οι εταιρίες ζητάνε κόσμο που να δουλεύει Visual Studio γιατί με αυτό μπορούν να φτιάξουν πιο εύκολα πιο φιλικά προς τον χρήστη GUI.

1:49 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ Stavros

Η Microsoft, τελικά, παραμένει στην πρωτοπορία, φίλε Σταύρο.

Ευχαριστώ για το σχόλιο.

1:53 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

χμ...!

τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι συσχέτισες το θέμα με το opensource και τη Microsoft. Νομίζω ότι περι Java έγινε μια δίκη που έχασε η Microsoft και στη συνέχεια "σαμποτάρισε" τη γλώσσα αυτή.
Από την άλλη η ιστορία της java μπορεί να ήταν μια από τις αφορμές για το openoffice και staroffice που σιγά-σιγά σπάνε τη μονοκρατορία του ms-office (τα γνωστά μας word και excel) και αυτό είναι καλό για τους χρήστες υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Η μάχη χάθηκε αλλά ο πόλεμος ΟΧΙ.

8:58 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ jdim (GiannisD)

Ευχαριστώ για τις επιπλέον πληροφορίες.

Γιάννη, ευχαριστώ για την επίσκεψη.

Ελπίζω να ανανεωθεί η παλιά μας επικοινωνία.
Από ό,τι κατάλαβα είσαι ο Γιάννης από την Κρήτη, σωστά;

11:05 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home