Φιντείας

Κομίζω γλαύκα εις Αθήνας... Carry coals to Newcastle...

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Παρασκευή, Ιανουαρίου 20, 2006

Ο Ποσειδώνας και η κινητή τηλεφωνία

Το γεγονός συνέβη πριν λίγα χρόνια. Σήμερα, δεν ξέρω γιατί, αλλά το θυμήθηκα και μου προκάλεσε μια ευθυμία, αν φυσικά αγνοήσουμε τη σοβαρή πλευρά του θέματος.
Ένα εκδρομικό γκρουπ αμερικάνων βρέθηκε στην Αθήνα και άκουγε την ξεναγό η οποία τους μιλούσε για το άγαλμα του Ποσειδώνα. Αφού η ξεναγός είχε πει κάποια πράγματα σε ό,τι αφορά την εποχή κατασκευής του αγάλματος, την τεχνοτροπία κ.λ.π. έκανε μια αναφορά σε μια έλλειψη του αγάλματος όπως το βλέπουμε σήμερα. "Ο Ποσειδώνας", λέει η ξεναγός, "κάτι κρατούσε στο χέρι του, αλλά δεν είναι απολύτως εξακριβωμένο το τι".
Θα μπορούσε η αναφορά να είχε περάσει απαρατήρητη, ασχολίαστη ή τέλος πάντων να αφηνόταν στους αρχαιολόγους και στους ιστορικούς να απαντήσουν το ζήτημα.
Πολλοί όμως επιμένουν να δίνουν πρόχειρες λύσεις σε κείνα τα ζητήματα για τα οποία έχουν πλήρη άγνοια.
Κάποιος από τους εκδρομείς θεώρησε, με όλη την επιπολαιότητά του, ότι θα μπορούσε, λέει, να δώσει μια πιθανή απάντηση.
Τι θα περιμέναμε ν' ακούσουμε;
Ο Ποσειδώνας κρατούσε κεραυνό; (μια μικρή σύγχυση σε ό,τι αφορά τη διαφορά μεταξύ Δία και Ποσειδώνα θα μπορούσε να συγχωρεθεί).
Ο Ποσειδώνας κρατούσε ακόντιο; (γιατί όχι, στην αρχαία Ελλάδα είμαστε).
Ο εύστροφος "φιλέλλην" (εις εκ των εκδρομέων) έκανε την εξής πρόταση:
Μήπως κρατούσε κινητό τηλέφωνο; (!!!)
Η ξεναγός προτίμησε την...ευγενική οδό, λέγοντας ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα κι έτσι η πρόταση δεν μπορεί να ευσταθεί.
Τώρα τί να πεις; Ο Αριστοτέλης ήταν πανεπιστήμων για την εποχή του. Δύσκολο να έχουμε την ίδια απαίτηση από τον οποιονδήποτε να γίνει το ίδιο σήμερα. Δεν χρειάζεται πάντως να είναι κάποιος λαμπρό δείγμα ευρυμάθειας και πολυπραγμωσύνης για να είναι σίγουρος ότι το πολυδιαφημισμένο ΝΕΟ τεχνολογικό προϊόν δεν θα μπορούσε να υπάρχει 20 αιώνες πριν. Ωστόσο, είναι πιθανό ο "προσκυνητής" του αρχαίου κάλλους να υπέθεσε ότι ένας θεός μπορεί να κάνει τα πάντα, επομένως γιατί όχι και το προ Χριστού κινητό τηλέφωνο.
Μια καλή απάντηση θα ήταν ότι ο Ποσειδώνας θα μπορούσε να φτιάξει το κινητό του, αλλά δεν το έκανε για να μη βρεθεί άνεργος ο "συνάδελφός του" Ερμής.
Θυμάμαι τον Φώτη Κόντογλου που αναφερόταν στον ξεναγό και τους τουρίστες. Κάτι έλεγε για κάποιον που προσπαθεί να χορτάσει ανθρώπους που πάσχουν από ανορεξία.

4 Comments:

Blogger Unknown said...

comment moderation!!! αν είναι δυνατόν! άσε τον κόσμο να μιλάει, βρε παιδί μου...

11:49 μ.μ.  
Blogger Unknown said...

ραδιοσταθμό το κατάντησες... μόνο μιλάς, δεν ακούς... ΓΙΑΝΝΗ, ΒΓΑΛΕ ΤΟ MODERATION ΤΩΝ COMMENTS! παλιο-λογοκριτή...

11:50 μ.μ.  
Blogger Unknown said...

έτσι μπράβο...

3:51 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

τσιγάρα υπήρχαν τότε????????

2:12 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home