Φιντείας

Κομίζω γλαύκα εις Αθήνας... Carry coals to Newcastle...

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 27, 2006

Αστροψυχογραφήματα
Γνώση κι απελπισία

Περιμένοντας να μάθω από τα άστρα ποιος είμαι

Ο έναστρος ουρανός μου αρέσει. Πιστεύω στα άστρα των φυσικών. Πιστεύω, επίσης, στα άστρα των ποιητών. Αυτό που ποτέ μου δεν πίστεψα είναι τα άστρα των αυτοτιτλοφορούμενων "χαρισματικών" ανθρώπων. Μιλάω για εκείνα τα άστρα που έχουν γραμμένο το μέλλον μας και τους χαρακτήρες μας, που καθορίζουν ποιοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν χωριό με ποιους, ποιοι γάμοι δεν θα οδηγήσουν σε διαζύγιο και άλλα τέτοια. Μόνο που αυτό το μέλλον το έχουν γραμμένο σε μια γλώσσα που δεν την καταλαβαίνει ο καθένας κι αν θέλει να τη μάθει δεν θα βρει φροντιστήριο. Τη γλώσσα αυτή, τη γνωρίζουν κάποιοι που γεννήθηκαν μ' αυτή τη γνώση. Είναι όλοι οι "φωτισμένοι", οι "χαρισματικοί", οι "υπερφυσικοί".
Αστρολόγοι-Μέντιουμ. Οι πιο προοδευτικοί "προφήτες" που φάνηκαν ποτέ. Ακολουθούν πάντα τις τεχνολογικές εξελίξεις, αφού γίνονται προβλέψεις από την τηλεόραση κι από το τηλέφωνο. Δεν γνωρίζω αν γίνεται αστροπρόβλεψη από το internet (θα γίνεται προφανώς) με μια πιθανή αναγνώριση των cookies (αστειάκι).
Κάποτε ρώτησα κάποιον που ήταν πτυχιούχος Α.Ε.Ι. και ασχολείτο στα σοβαρά με τα άστρα, για μια πιθανή τεκμηρίωση. Καλύτερα να μου μιλούσε ένας από τους "φωτισμένους", παρά κάποιος που προσπαθεί ν' ανακατέψει την επιστήμη του με το ημισκότεινο εργαστήριο "προφητειών". Ασαφείς προτάσεις, μισά νοήματα, γενικολογίες, αρλουμπολογίες. "Οι νευροδιαβιβαστές επηρεάζονται από τη θέση των άστρων" έλεγε ο "επιστήμων της αστρονευρολογίας". Όταν τον ρωτούσα "πώς ακριβώς;", δηλαδή τι είναι αυτό που επηρεάζεται, η μοριακή τους δομή, ίσως ή ο ρυθμός απελευθέρωσης κ.λ.π. τότε έπαιρνε ένα μορφασμό που δήλωνε κάτι σαν "εσύ τώρα ειρωνεύεσαι".
Οι συμβουλές που προέρχονται από τους "ειδικούς" μετά τη μελέτη των άστρων για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (μέρα, εβδομάδα, μήνας κ.λ.π.) είναι...σαφέστατες.
"Προσέξτε τον εαυτό σας"
"Προσέξτε τα έξοδά σας"
Και σκέφτομαι: Χρειάζεται να κατατάσσομαι στο τάδε ζώδιο για να προσέχω τον εαυτό μου; Η μόνη περίπτωση που δεν θα έπρεπε να κάνω κάτι τέτοιο είναι εκείνη των αυτοκτονικών τάσεων, νομίζω.
Η μόνη φορά που δεν χρειάζεται να προσέχω τα έξοδά μου είναι τον μήνα Ιανουάριο στην περίπτωση που κερδίσω το πρωτοχρονιάτικο λαχείο. Περιορίζομαι μόνο στον Ιανουάριο, διότι το έτοιμο χρήμα και πολύ να είναι μπορεί να ξοδευτεί (έχουν χαθεί περιουσίες και περιουσίες, το λαχείο δεν σπαταλιέται;).
Σε ό,τι αφορά τώρα το αστροπροξενιό δεν ξέρω ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που υποστηρίζουν την αλήθεια του. Δεν μιλάνε με στατιστικές οι "προφήτες", μόνο με το "έτσι λέω".
Όπου η θέληση και η φαντασία συγκρούονται, η φαντασία κερδίζει, έλεγαν οι ψυχολόγοι.
Παραφράζω και λέω: όπου η γνώση και η απελπισία συγκρούονται, η απελπισία κερδίζει. Μαζί μ' αυτήν και οι έμποροι της απελπισίας με τις "λύσεις" τους.

Θα μπορούσε να κλονιστεί κάπως η απιστία μου στην πληρωμένη μελλοντολογία. Θα ήθελα να διαβάσω τις προβλέψεις του μηνός Οκτωβρίου του έτους 1940. Θα περίμενα να διαβάσω κάτι που θα επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα ζώδια. Θα πρέπει να αναφέρεται μια πρόβλεψη που θα λέει ότι "στο τέλος αυτού του μήνα, κάτι το συνταρακτικό θα σας συμβεί". Για όλα τα ζώδια! Δεν μπορώ να φανταστώ τα ιταλικά στρατεύματα να ξεκινούν τις εχθροπραξίες κατά της χώρας μας, να γίνεται γενική επιστράτευση κι αυτό να αφορά λίγα μόνο ζώδια. Το επιστρατευτικό σύστημα, όπως γνωρίζουμε, δεν καλεί τους εφέδρους με κριτήριο το ζώδιο. Δεν μπορώ να φανταστώ τη μάνα ν' αποχαιρετά το γιό της για το μέτωπο και να μην είναι αυτό κατά κλάσεις σπουδαιότερο από τα μικροκαυγαδάκια με τον σύζυγο που της "αποκάλυψε" ο αστρολόγος για εκείνο το μήνα
Διαφορετικά θα πρέπει να γίνουν κάποιες παραδοχές. Δεν μιλάμε για σοβαρά πράγματα στις αστροπροβλέψεις. Ψιλοπράγματα για να περνά η ώρα (με χρονοχρέωση, φυσικά).
Και κάτι για το τέλος.
Δεν θέλω να μάθω το μέλλον μου, πριν αυτό γίνει παρόν. Χάνεται το νόημα της παρούσας στιγμής.
Μας έχει συμβεί να πηγαίνουμε στον κινηματογράφο μαζί με κάποιον που έχει δει τη συγκεκριμένη ταινία και να του λέμε "μη μου πεις τη συνέχεια", "θέλω να τη δώ μόνος μου", "μη μου χαλάς την ταινία".
Κάπως έτσι είναι κι η ζωή μας.
Μη μου χαλάς τη ζωή μου κύριε..."χαρισματικέ".

Υ.Γ.:Αν δεν δείτε νέο post στον επόμενο μήνα, αυτό θα σημαίνει ότι με καταράστηκαν τίποτα "αστροπροφήτες" (για να γελάσουμε).

14 Comments:

Blogger Chris-Top said...

Τι? Δηλαδή θες να μας πεις οτι ολά αυτά είναι ψέμματα? Δεν θα κάνω sex με εναν ζυγό με ωροσκόπο κρυο που γεννήθηκε πέμπτη αυτό το σάββατο?

11:27 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Το προηγούμενο comment είναι από μένα.. έγινε ένα μικρό λαθάκι.. :D

11:28 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ lipis
Έτσι σου είπανε οι αστρο-hackers?
Κατάφεραν να σπάσουν τον κώδικα των άστρων και σου είπαν τι λέει το πρόγραμμα για σένα;
Στο τελευταίο σου post πάντως (Παρών στην ίδια σου την κηδεία..!!) από ό,τι βλέπω σκηνοθετείς το μέλλον σου μόνος σου.
Ψάξε να βρεις κάτι τέτοιο και για το σάββατο.

9:27 π.μ.  
Blogger Unknown said...

Και όλο αυτό με την σκηνοθεσία το σκέφτηκα γιατί διάβασα τις προάλλες πως αυτοί που γεννήθηκαν στις 12:00 το μεσιμέρι.. στις 8 Ιουλίου του 1982 ότι θα γίνουν διάσημοι και πλούσιοι...!!

PS. Πέρα απο την πλάκα.. έγω νόμιζα πως κατα βάθος δεν τα πιστεύουν αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι.. αλλά δυστιχώς τα πιστεύουν και μάλιστα πολυ..!!

11:59 π.μ.  
Blogger Finteias said...

@ lipis
Κοίτα να σκηνοθετήσεις το μέλλον σου για το Σάββατο.
Όχι μόνο κηδείες...

5:44 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ lipis
Το ισχυρότερο Firewall είναι αυτό που προστατεύει το μέλλον από τους μελλοντο-hackers.
Ούτε ο Kevin θα μπορούσε.
.........................

6:39 μ.μ.  
Blogger Unknown said...

Εγώ για πλάκα έλεγα κάτι για το Σάββατο.. αλλά τελικά μπορεί να γίνει κάτι με ένα νέο πρόσωπο..!! χε χε χε... Θα αρχίζω να πιστεύω στα άστρα σε λιγο... :)

8:18 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

Θες να βγάλεις ψεύτικο το post μου, από ό,τι καταλαβαίνω.

1:33 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Ειναι απλώς ότι οι περισσότεροι προτιμούμε το φανταστικό, περιμένουμε το "μανα εξ ουρανόν" ή τον "απο μηχανής Θεό" να μας ρυθμίσει τη ζωή και να του φορτώσουμε τις αποτυχίες και τις ενοχές μας. Ειναι παρηγορητικό μερικές φορές να πιστεύεις ότι η τύχη σου είναι γραμμένη στα άστρα, πάντα ο ουρανός τραβούσε την προσοχή μας και πάντα ο άνθρωπος πίστευε ότι ο Θεός ήταν κάπου εκεί ψηλά και ο Μικρός Πρίγκηπας απο εκεί έπεσε. Εγώ έχω πρόβλημα με την εκμετάλευση όχι τόσο με την υπερβολή ή το ψέμα. Και τι είναι ψέμα. Μια άλλη πλευρά της αλήθειας όπως ο Διάβολος είναι ο έκπτωτος Αγγελος.

10:31 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ efrosini
Ο από μηχανής Θεός, όμως, μας χαρίζει την αποποίηση ευθύνης και μας κλέβει την ελπίδα, αφού όλα είναι γραμμένα.
Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι προτιμούν να χάσουν την ελευθερία τους μόνο και μόνο για να μην θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο για τις αποφάσεις που λαμβάνουν.

1:30 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Πάντα αποστομωτικός! Πάντως προσωπικά μ' αρέσει να πιστεύω ότι υπάρχει "απο μηχανής Θεός" αν και όπως γνωρίζεις δεν αποποιούμαι ποτέ τις ευθύνες μου. Πρόσφατα γνώρισα ένα Ζυγό και σαν ζώδιο ταιριάζει λένε με τους δίδυμους που είμαι εγώ, λές να ναι ο σωστός ζυγός? Εν τοιαύτη περίπτωση "ζητείται Ζυγός" (ας κάνουμε και λίγη πλάκα!)

9:12 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ efrosini

Αχ, και ήξερα έναν Ζυγό, αλλά εδώ και καιρό δεν είναι πια διαθέσιμος.

Κανένας αργυροχρυσοχόος με ζυγαριά ακριβείας μας κάνει; Με ζυγό συσχετίζεται κι αυτός.

(πλάκα είπαμε έτσι;)

9:40 μ.μ.  
Blogger ΙΣ said...

Όσο υπάρχουν άνθρωποι απελπισμένοι θα υπάρχουν και άνθρωποι που τους εκμεταλλεύονται.

Πάντως όλοι αυτοί οι «φωτισμένοι» (αστρολόγοι, χαρτορίχτρες και καφετζούδες) μάλλον στην κατηγορία των μικροαπατεώνων κατατάσσονται...

11:57 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ ΙΣ

μικροαπατεώνες, σύμφωνοι.

Δεν ξέρω αν αφήνεις υπόνοια και ερώτημα για τους μεγαλοαπατεώνες.

Το κοινό στοιχείο, πάντως, μεταξύ αυτών των δύο είναι το ότι αποφασίζουν για τη ζωή των άλλων χωρίς να δώσουν καμιά εξήγηση για αυτή τους την απόφαση.

10:06 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home