Φιντείας

Κομίζω γλαύκα εις Αθήνας... Carry coals to Newcastle...

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Κυριακή, Μαρτίου 07, 2010

Σύμβολο και πραγματικότητα (συνέχεια)

Ένα ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" την Κυριακή, 07 Μαρτίου 2010. Διαβάστε το εδώ.
Πρόκειται για μια θέση που παίρνει ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αριστείδης Καζάκος, από την οποία φαίνεται ότι η άποψη που είναι διάχυτη σχεδόν σε όλους περί των οικονομικών οφελών της χώρας μας από την Ευρώπη χωρίς ανταπόδοση, είναι μάλλον αστήρικτη.

Ένα απόσπασμα είναι το παρακάτω:

Μύθοι χωρίς... δράκους


Μύθο χαρακτηρίζει ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αριστείδης Καζάκος το ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που παίρνουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση- και κατ΄ επέκταση από τη Γερμανία- περισσότερα απ΄ όσα δίνουν. Από μια στενή λογιστική άποψη η Ελλάδα έχει, πράγματι, αν αφαιρέσουμε τις εκροές, ένα καθαρό ετήσιο υπόλοιπο εισροών από τα κοινοτικά ταμεία περίπου 6 δισ. ευρώ, τονίζει ο καθηγητής μιλώντας στο «Βήμα». Και όμως, αυτό το λογιστικό δεδομένο κρύβει, σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, «ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό ψεύδος», το γεγονός δηλαδή ότι η χώρα μας χάνει ή δίνει πολύ περισσότερα απ΄ όσα παίρνει. Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες «λήπτριες» χώρες, πληρώνει ακριβά, στην κοινή και χωρίς σύνορα αγορά, τις εισαγωγές από τις κύριες εξαγωγικές χώρες, επισημαίνει ο καθηγητής. Και αυτό για δύο λόγους, όπως εξηγεί ο κ. Καζάκος: - Η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να αυξομειώνει δασμούς και να περιορίζει ή να ελέγχει, γενικά, τις εισαγωγές και την κατανάλωση, ιδίως πολυτελών αγαθών, και να μειώνει τις εκροές για την αγορά των εισαγόμενων αγαθών. Εξαφανίζεται έτσι μια πηγή κρατικών εσόδων, μια απώλεια που δεν εξισορροπείται από τις εξαγωγές μας.

- Η κατάσταση αυτή της ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων οδηγεί συγχρόνως και σε διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, αφού η κατανάλωση εισαγόμενων αγαθών στηρίζεται σε ολοένα αυξανόμενο δανεισμό από τράπεζες, πράγμα που δευτερογενώς στερεί από το κράτος και τα μέσα εσωτερικού δανεισμού.

4 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Να σχολιάσω συνοπτικά φίλε Φιντεία και τα δύο ποστς. Σε όλα με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο.

Για Γάλλους δεν μιλάω. Η Λιμπερασιόν, ακόμη και στις πιο δύσκολες ώρες, δεν έβγαλε μιλιά εναντίον μας παρά μόνο ενάντια στους κερδοσκόπους. Οι Γάλλοι δεν μιλάν εναντίον μας αν και είχαν όλο το δικαίωμα αφού είναι πιστωτές μας (BNP Paribas) ισάξιοι με τους Γερμανούς.

Γιατί οι Γερμανοί λοιπόν τόσο άχτι; Δεν είναι δα οι μόνοι δανειστές μας. Επιπλέον, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα είναι ακριβώς αυτή που μας σορτάριζε, δηλαδή στοιχημάτιζε στη χρεωκοπία μας. Πιστεύω ότι οι Γερμανοί δεν έχουν πει ΤΙΠΟΤΕ στο λαό τους για τα εγκλήματα που διέπραξαν εδώ, γι' αυτό και κάνουν σαν τρελοί όταν ακούν για αποζημιώσεις. Διότι τότε θα πρέπει να αποκαλύψουν ακόμη έναν σκελετό στην ντουλάπα τους.

Στο βάθος νομίζω πως ο ψυχισμός τους είναι διαποτισμένος με μια εχθρότητα ενάντια σε όλους τους λαούς, όχι μόνο σ' εμάς. Απλά εμείς βρεθήκαμε τώρα στο δρόμο τους, όπως παλιότερα οι Εβραίοι. Τις άριες ιδέες ουδέποτε τις ξέχασαν, απλά τις μετάλλαξαν: Η Αρία φυλή της δεκαετίας του 30 έγινε αρία εργασία των δεκαετιών 50-90 (δουλεύει σαν γερμανός λέγαμε) και τώρα έγινε αρία οικονομία. Κι εμείς οι μιγάδες με το κακό οικονομικό DNA.

1:32 π.μ.  
Blogger Finteias said...

@ psi4me
Λες: "Τις άριες ιδέες ουδέποτε τις ξέχασαν, απλά τις μετάλλαξαν"

Πράγματι, και το Δ' Ράιχ θα είναι οικονομικό.

Αυτό όμως που πραγματικά με θλίβει είναι ότι δώσαμε το δικαίωμα.
Σκέφτομαι να κάνω μια αναφορά στα απομεινάρια του κοτζαμπασισμού στις μέρες μας.

Για τη στάση των Γερμανών είχες αναφερθεί σε πρόσφατο σχετικά ποστ που είναι άλλο ένα καλό παράδειγμα.
Εδώ, για τους επισκέπτες.

11:38 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

"Αυτό όμως που πραγματικά με θλίβει είναι ότι δώσαμε το δικαίωμα."

Μα δεν γίνεται αλλιώς. Κάθε χώρα έχει τα αμαρτήματά της. Δηλαδή να πιάσουμε την Siemens; Γερμανική δεν είναι; Γιατί οι εφημερίδες ΤΟΥΣ δεν έβγαλαν μιλιά γι' αυτό το θέμα; Δηλαδή τι; Επειδή τα πιάσανε μερικά λαμόγια εδώ; Μα τους προσφέρθηκαν και τα πιάσανε δεν τα απαίτησαν. Κάθε συναλλαγή έχει δύο πλευρές. Η μισή ντροπή δική τους.

Όχι Φιντεία. Δεν δώσαμε κανένα απολύτως δικαίωμα. Έτσι μας λένε εδώ για άλλους λόγους[*]. Όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ τα μαγειρέψαμε με έναν τρόπο απολύτως νόμιμο για τότε. Ακόμη και τώρα είμαι πεπεισμένος ότι και το δικό τους έλλειμα είναι κοντά στο 10% απλά το μαγειρεύουν καλύτερα.

[*] Η Γερμανία ψοφάει για oil και το Αμπου Ντάμπι μόλις χτες υπέγραψε για ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Αστακό. Από εδώ θα περνάει τεράστια ποσότητα πετρελαίου. Και όλως τυχαίως ο ΜΥΡΤΑΙΑ Α.Ε. πήρε τα δικαιώματα των πρατηρίων Shell και BP με τις τελευταίες να αποσύρονται εντελώς από την ελληνική αγορά.

12:17 π.μ.  
Blogger Finteias said...

@ psi4me

Σκέφτομαι αυτά που γράφεις και βλέπω ότι ίσως πρέπει να περιορίσω την αυτομομφή.

Αν μάλιστα το έλλειμμά τους είναι αυτό που γράφεις, τότε η διαφορά είναι στο μαγείρεμα.

Ψηλά το κεφάλι φίλε psi4me και τα ξαναλέμε.

5:59 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home