Φιντείας

Κομίζω γλαύκα εις Αθήνας... Carry coals to Newcastle...

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Κυριακή, Οκτωβρίου 18, 2009

Περί βλακείας

Πολλές φορές θεωρούμε τον βλάκα ως άτομο αξιοθρήνητο, που θα πρέπει να τυγχάνει του ελέους και της προσφοράς μας.
Το ζήτημα είναι ο σωστός ορισμός του βλακός προκειμένου να καταλήξουμε σε συμπεράσματα άξια να συζητηθούν. Αρκετές είναι οι φορές που ονομάζουμε βλάκα κάποιον που δεν συμπορεύεται με τις πεποιθήσεις μας. Άλλες φορές ονομάζουμε βλάκα κάποιον που δεν κατανοεί τα λεγόμενά μας, αφήνοντας κατά μέρος την πιθανότητα να είμαστε εμείς οι ίδιοι που δεν εκφραζόμαστε σωστά.

Μια προσπάθεια για μια προσέγγιση με αυστηρά και σαφή κατά το δυνατόν κριτήρια για την ανθρώπινη βλακεία κάνει ο C.M. Cipolla στο έργο του με τίτλο "Δοκίμιο Περί Ανθρώπινης Βλακείας" που εκδόθηκε το 1988.

Ο συγγραφέας χωρίζει τους ανθρώπους σε τέσσερις κατηγορίες με βάση τα αποτελέσματα της ενέργειας του ενός προς τον άλλο.
Έτσι κατατάσσει στην κατηγορία των έξυπνων ανθρώπων εκείνον που όταν ενεργεί ωφελεί τον εαυτό του και τους άλλους.
Εκείνος που με την ενέργειά του ωφελεί τον εαυτό του βλάπτοντας τους άλλους κατατάσσεται στους κακοποιούς.
Αυτός που ενεργώντας ωφελεί τον άλλον βλάπτοντας τον εαυτό του είναι ο αμόρφωτος.
Τέλος, ηλίθιος είναι κάποιος που βλάπτει τόσο τον εαυτό του όσο και τους άλλους.

Οι τέσσερις νόμοι της ανθρώπινης βλακείας είναι οι παρακάτω:
1. Πάντα και αναπόφευκτα ο καθένας από μας υποτιμά τον αριθμό των ηλιθίων ατόμων που κυκλοφορούν.
2. Η πιθανότητα να είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ηλίθιο είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του ίδιου προσώπου.
3. Ένα ηλίθιο άτομο είναι ένα πρόσωπο που προκαλεί ζημιά σε ένα άλλο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζει κάποιο πλεονέκτημα για το ίδιο. Πολλές φορές, μάλιστα, το ίδιο υφίσταται μιαν απώλεια.
4. Τα μη ηλίθια άτομα υποτιμούν πάντα τη βλαπτική ενέργεια των ηλίθιων ατόμων. Ιδίως οι μη ηλίθιοι ξεχνούν διαρκώς ότι σε οποιαδήποτε στιγμή και τόπο και σε οποιαδήποτε περίσταση η συναναστροφή και/ή ο συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα αποδεικνύεται ασφαλώς ένα σοβαρότατο σφάλμα.

Στο τέλος του βιβλίου, ο συγγραφέας θεωρεί τον ηλίθιο ως τον πλέον επικίνδυνο άνθρωπο για την κοινωνία. Ο ηλίθιος είναι πιο επικίνδυνος από τον κακοποιό.
Γράφει:
"Ένας τέλειος κακοποιός, μετά την πράξη του, θα έχει ένα 'επιπλέον' που θα ισοδυναμεί ακριβώς με το 'μείον' που θα έχει προκαλέσει σε ένα άλλο άτομο. Για την κοινωνία στο σύνολό της η κατάσταση δεν θα έχει βελτιωθεί ούτε θα έχει χειροτερεύσει. Αν όλα τα μέλη μιας κοινωνίας ήταν τέλειοι κακοποιοί, η κοινωνία θα παρέμενε σε στάσιμη κατάσταση, και δεν θα υπήρχαν μεγάλες καταστροφές. Όλα θα περιορίζονταν σε μαζικές μετατοπίσεις πλούτου κι ευημερίας προς όφελος αυτών που πραγματοποιούν τη συγκεκριμένη πράξη."

Ο ηλίθιος όμως βλάπτει τους άλλους χωρίς ο ίδιος να ωφελείται.

Γράφει αλλού:
"Με το χαμόγελο στα χείλη, σαν να κάνει το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, ο βλάκας θα εμφανιστεί ξαφνικά για να καταστρέψει τα σχέδιά σου, να σου χαλάσει την ησυχία σου, να σου περιπλέξει τη ζωή και τη δουλειά, να σε κάνει να χάσεις χρήμα, χρόνο, καλή διάθεση, όρεξη, παραγωγικότητα - κι όλα αυτά χωρίς κακία, χωρίς τύψη και χωρίς λόγο. Βλακωδώς."
Στην ελληνική το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Παλαιότερα, το 1941, δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Ελλήνων Νομικών" το πόνημα του Ευάγγελου Λεμπέση με τίτλο "Η τεραστία κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω".
Ήδη από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνουμε ότι κατά τις θέσεις αυτού του συγγραφέα οι βλάκες δεν είναι αξιοθρήνητοι.

Αναφέρει κάπου:
"Η έμφυτη τάση του βλάκα, η οποία πολύ συχνά φτάνει σε αληθινή μανία, ν' ανήκει σε ισχυρές και όσο γίνεται περισσότερες πάσης φύσεως οργανώσεις εξηγείται, πρώτο από την ευκολία της αγελοποίησης, στην οποία μόνιμα υπόκειται, λόγω έλλειψης ατομικότητας (από δω και το μίσος εναντίον του ατόμου και του ατομικισμού) και δεύτερο από τον ατομικό ζωώδη πανικό, από τον οποίο μόνιμα κατατρύχεται, λόγω του δικαιολογημένου φόβου μήπως μπει μέσα σε οποιουδήποτε είδους προλεταριάτο."

Ο βλάξ σύμφωνα και μ' αυτόν τον συγγραφέα διαθέτει δύναμη.
Γράφει:
"Γιατί, αλίμονο! κανείς ευφυής έως τώρα δεν μπόρεσε να πείσει βλάκα και καμιά συνεννόηση δεν πέτυχε ποτέ μεταξύ ετερογενών εγκεφάλων. 'Δύο κεφάλια για να συνεννοηθούν πρέπει να είναι ή εξίσου άδεια ή εξίσου γεμάτα', είπε κάποτε επιγραμματικότατα ο πρύτανης της ελληνικής δημοσιογραφίας, διευθυντής της 'Νέας Ημέρας'" (η αναφορά γίνεται για τον Ι.Λ. Χαλκοκονδύλη).

Σε άλλο σημείο φαίνεται και πάλι ότι ο βλαξ δεν είναι κατ' ανάγκη αδύναμος.

"Ο ευφυής άνθρωπος κι όταν ακόμα δεν δει τους υπολογισμούς του να αποτυχαίνουν στην πράξη (όπως π.χ., όταν ανακαλύψει λογικό σφάλμα) ιδιαίτερα μάλιστα όταν συμβεί αυτό, θα στηριχτεί σε άλλους ορθότερους υπολογισμούς ή θα πειστεί να παραιτηθεί από την προσπάθειά του. Ο βλάκας, όμως, άτρωτος απέναντι σε κάθε συμπέρασμα και ανίκανος να διδαχθεί από οποιεσδήποτε αποτυχίες του, θα επιμείνει και, επειδή μόνο μια φορά θα συντρέξουν τυχαία οι εξωτερικοί αστάθμητοι παράγοντες, ή επειδή φυσιολογικά θα πέσει σε ψυχική ή υλική πια κούραση, ο στόχος του θα επιτύχει."
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σπηλιώτη.

Δύο σκέψεις θα κάνω για το τέλος.

Κατ' αρχάς με προβληματίζει, με βάση την κατάταξη των ανθρώπων που δίνει ο Cipolla, η θέση της θυσίας και του ηρωισμού. Σύμφωνα με τα γραφόμενα, αυτός που βλάπτει τον εαυτό του και ωφελεί τους άλλους είναι αμόρφωτος. Δυσκολεύομαι να το δεχτώ για την περίπτωση της εκούσιας θυσίας. Ίσως απαιτούνται σαφέστεροι ορισμοί σ' αυτό το σημείο.

Κατόπιν, τίθεται το αδιέξοδο του αυτοπροσδιορισμού. Με δεδομένο ότι ο βλάξ δεν έχει επίγνωση της βλακείας του και μπορεί να χαρακτηρίζει τον εαυτό του έξυπνο, τότε κατ' αντίστροφη φορά το να αυτοπροσδιοριστώ ως έξυπνος μπορεί να κρύβει την υποβόσκουσα και αθέατη σε μένα βλακεία μου.

Μεγάλο το post σήμερα.
Μεγάλο και το θέμα.

78 Comments:

Blogger vras said...

Σχόλιο 1 από 742 (όσες οι σελίδες του πρωτότυπου Идиот)

.....προς απόρριψη όλων των ευφυϊακών ανασφαλειών, ευφυολογώ:
" Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση ενώ οι έξυπνοι γεμάτοι αμφιβολίες."
.
... προς απόρριψη όλων των αυτοπροσδιορισμών, προσδιορίζω:
" Ο αυτοπροσδιορισμός δεν έχει αδιέξοδα αλλά έξοδα (...για γιατρούς)"


Υ.Γ Όσο για τους προβληματισμούς σε σχέση με το βιβλίο ... Υπομονή...
Εξάλλου θα ακολουθήσουν άλλα 741 σχόλια! (Πράγματι Φιντεία... Μεγααάλο και το θέμα.)

9:25 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Μεστό σχόλιο.

Η αυτοπεποίθηση πραγματικά μου διέφυγε.
Αναγκαίο το συμπλήρωμα στο post.

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.

12:17 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 2 από 742

Εν αρχή νυν ο λόγος:

Όπου ακούς πολλούς ορισμούς κράτα και μικρό καλάθι...

Ο ορισμός αποτελεί τον " ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ " του διδακτισμού στην παιδεία καθώς:
1) μέσα σε καλούπια (και επιπλέον ξύλινα - άρα αφερέγγυα ) εγκλωβίζεις νοήματα αγνοώντας τις πραγματικές δυνάμεις τους (που στην πρώτη ευκαιρία - όταν απελευθερώνονται - γίνονται κατανοητές)
2) διαμορφώνεται με ξύλινη γλώσσα
3) σχηματοποιείται σε μορφή α-λόγου
4) η εισαγωγή μιας εφήμερης ξύλινης κατασκευής μερικών αγνώστων προϋποθέτει το γκρέμισμα αμυντικού τείχους αιώνων ενός λαού
5) σύρεται (άραγε και φέρεται)... είτε από δούλους, είτε από ξαρμάτωτους (γιατί ο πολεμιστής πρέπει να είναι σε ετοιμότητα)
6) παραπέμπει σε κατάκτηση της γνώσης (ενώ απαιτείται προσέγγιση)
7) σχετίζεται με μεταφυσική παρέμβαση (άρα πρέπει να γίνει αποδεκτό -άσχετα αν είναι το δώρο εχθρών που πολεμούν λυσσαλέα 10 χρόνια-)
8) συνδέεται με τη λύτρωση (ουφ! επιτέλους ξεμπερδέψαμε με δαύτο) - πράγμα ανεπίτρεπτο σε ζητήματα γνώσης
9) αποτελεί τέχνασμα για να αποφύγεις τον πόλεμο (που στη μάθηση είναι αναγκαίος)
10) Ναι μεν δίνει την δυνατότητα επιστροφής στην Ιθάκη-(Σα βγεις στον πηγαιμό...), αλλά ταυτόχρονα συνεπάγεται καταστροφή της Τροίας-(...Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους;)

Συμπερασματικά, καλό είναι να αποφεύγονται οι όποιοι ορισμοί καθώς και τα συμπαρο-(α)μαρτούντα αφορισμοί, περιορισμοί,......(εξαιρούνται διορισμοί)!

2:48 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Ευχαριστώ για το δεύτερο σχόλιο.

Μπορώ στο μεταξύ ν' ανεβάσω άλλο post έως ότου έλθουν και τα υπόλοιπα.

Ο ηλίθιος (Идиот) του Ντοστογιέφσκι
είναι μεγάλο έργο με πολλές σελίδες.

7:23 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 3 από 742

Αποφεύγοντας τις λακκούβες των ορισμών [όπου διαβάζεις πολλούς ορισμούς κράτα και μικρό καλάθι (...αχρήστων) ] δεν σημαίνει ότι δεν κινούμαστε στο δρόμο της ακριβολογίας.Παρότι η ακριβολογία αποτελεί (ανεπίσημα) δείκτη ευφυϊας δεν έχει εκτιμηθεί δεόντως απ' τους συγγραφείς πονημάτων "βλακείας".Κι αυτό γιατί στα έργα τους επικρατεί σύγχιση εννοιών καθώς η χρησιμοποίηση των όρων βλάκας,ηλίθιος,ανόητος,κουτός......,γίνεται απερίσκεπτα και βασίζεται στη τύχη (αυθόρμητη ροή του λόγου).
Η γοητεία της γλώσσας (της κάθε γλώσσας) έγκειται στην οικονομία των λέξεών της.Η κάθε λέξη λειτουργεί μονοσήμαντα (δεν μπορεί να αντικατασταθεί και δεν μπορεί να αφαιρεθεί) γεγονός που δικαιολογεί και τον πλούτο της. Συνεπώς επιβάλλεται σαφής διαχωρισμός των παραπάνω εννοιών ώστε να αποφεύγονται υπεραπλουστεύσεις μέσω των καταχρηστικών, αδόκιμων χρήσεων τους στο λόγο.
Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες μόνο οριογραμμές :
το ΑΝΟΗΤΟΣ σχετίζεται με την κενολογία,
ο ΗΛΙΘΙΟΣ είναι κατ' επίφαση έξυπνος,
το ΒΛΑΚΑΣ θεωρείται μορφή άμυνας,
ο ΧΑΖΟΣ στερείται συναίσθησης,
ο ΒΛΑΜΜΕΝΟΣ αποτελεί παθητική κατάσταση,
το BUDALA (η τούρκικη μετάφραση του Идиот) δίνει έμφαση στους αργούς ανατολίτικους ρυθμούς συλλογισμού
ο ΚΟΠΑΝΟΣ αναφέρεται στην λαογραφική εκδοχή,
το ΚΟΥΤΟΣ δηλώνει αυθορμητισμό,...,...,...,
...
Αναφέρω μόνο τα ευρέως γνωστά και χωρίς εμβάθυνση στον ωκεανό των ιδιωματισμών ...

Βάση των παραπάνω ίσως έχει κάποιο νόημα να αναρωτηθούμε αν πράγματι οι ηλίθιοι είναι βλάκες, ή μήπως οι κουτοί δεν λένε ανοησίες;

(Αντιευχαριστώ για τα αντισχόλια)

10:08 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Βλέπεις, λοιπόν, κι εσύ ότι κάποιοι ορισμοί με ακριβολογία είναι απαραίτητοι.

Δεν αποκλείεται οι κατ' επίφαση έξυπνοι να αμύνονται.

8:35 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 4 από 472

Δεκτά είναι μόνο τα όρια που αφήνουν μεγάλα περιθώρια.

Θα ακριβολογίσω περί της ακριβολογίας:
Θεωρώ ακριβολογία τη χρήση των κατάλληλων-απαραίτηρων λέξεων στην γλώσσα , ενώ ορισμό τα συμβατικά όρια που βάζουμε σε μια έννοια.
Η κάθε λέξη έχει πάντα συγκεκριμένη σημασία που πηγάζει απ' την ετυμολογία της, ενώ οι ορισμοί υπόκεινται συχνά σε αναθεωρήσεις,τροποποιήσεις,αποσαφηνήσεις,εξαιρέσεις,.....
Οι ορισμοί αλλάζουν με ορισμούς (φαύλος κύκλος με διαρκή ανακύκλωση όρων), ενώ η κάθε λέξη καταγράφεται λεξικογραφικά δίνοντας κάποιο διαχρονικό (όσο μπορεί) στίγμα.
Ή έννοια παραμένει πάντα σταθερή αλλά νοηματοδοτείται,ερμηνεύεται,"ορίζεται", κάθε φορά διαφορετικά (βάσει του πνευματικού φορτίου του κάθε ατόμου).

Να τονίσω ότι θεωρώ ιδανική τη προσέγγιση του (νομικού) Ντεμολόμπ " Βλακεία είναι η αδυναμία ενός πνεύματος στην σύλληψη εννοιών" (Ε.Λεμπέση, σελ.49) .
Η παραπάνω τοποθέτηση εμπεριέχει βασικές ιδιότητες της βλακείας, καθώς αδυναμία σύλληψης σημαίνει είτε α) άγνοια (όταν δεν γνωρίζεις κάτι είναι αδύνατον και να το συλλάβεις), είτε β) αδιαφορία (δεν ενδιαφέρεσαι να το συλλάβεις) είτε γ) αστοχία (προσπαθείς αλλά δεν τα καταφέρνεις - ή ανεπαρκής προσπάθεια ή ακατάλληλα πνευματικά εφόδια). Ταυτόχρονα δεν αποκλείει στο ίδιο άτομο την ικανότητα "σύλληψης" αγαθών (ο πλουτισμός δεν είναι απόδειξη εξυπνάδας), εφόσον οι έννοιες δεν έχουν υλικό υποβαθρο και δεν συσχετίζει τη βλακεία με γραμματικές γνώσεις.
Όμως να υπενθυμίσω και την προσέγγιση του αγράμματου (άνομου) βοσκού...στ' αόρι όταν αναφέρεται στην εξυπνάδα κάποιου:.. πιάνει πουλιά στον αέρα...(και τι περσότερο είναι οι έννοιες παρά φτερωτές δημιουργίες του νου;)
Σύμπτωση άραγε η συμπόρευση προφορικού και γραπτού λόγου δυο "αντιθέτων" ανθρώπων σε θέματα νόησης;

Όσο για την εύστοχη παρατήρηση ...(Δεν αποκλείεται οι κατ' επίφαση έξυπνοι να αμύνονται)...συμφωνώ απόλυτα.Άλλωστε στην εκδήλωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς κανείς δεν αποκλείει συμψηφισμό ή αθροιστική δράση χαρακτηριστικών.

11:16 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

Ο/Η vras είπε...

Σχόλιο 4 από 472

Μειώθηκε το σύνολο των σχολίων κατά 270.

Λες: ο πλουτισμός δεν είναι απόδειξη εξυπνάδας

Πράγματι.
Βους ο παραγωγικός, αλλά πάντα βους.

11:48 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 5 από 742 (πρώην 472)

Προσπάθησα - δήθεν τυχαία - εκμεταλλευόμενος την σύγχιση λόγω των επικείμενων αλλαγών ώρας Ελλάδας και Ρωσίας και τη χαλάρωση του επερχόμενου Σαββατοκύριακου, να ανακατέψω δυο αριθμούς ώστε να αποφύγω κάποια σχόλια αλλά (ευτυχώς ή δυστυχώς) με τσάκωσες...(Μπράβο και ευχαριστώ για την προσοχή που δίνεις στα σχόλια μου).
Δεν θα επικαλεστώ το δαίμονα του σχολιο-γραφείου , τον σαμποτέρ της blog-όσφαιρας και παρόμοιες εύκολες δικαιολογίες...Ορκίζομαι στο όνομα του προστάτη των βλακών (ποιός να θεωρείται άραγε;... υπομονή, η απάντηση στο σχόλιο 666) ότι δεν θα επαναληφθούν κουτοπονηριές τέτοιου είδους και τέτοιας έκτασης (αν είναι δυνατόν... λουφάρισμα 270 ολόκληρων σχολίων!!).
Για τιμωρία θα γράψω 742 φορές (μην πανικοβληθείς...όχι στα σχόλια) « Δεν θα ανακατέβω "νούμερα" στις υπο-θέσεις μου » και 472 φορές « Γενικά η συναναστροφή με "νούμερα" μόνο μπερδέματα δημιουργεί »...

Το ατόπημα μου αυτό όμως δημιούργησε και την ανάγκη σχολίων πάνω στα "νούμερα", τους αριθμούς και την σχέση τους με την ποσοτική προσέγγιση της βλακείας καθώς και τις μονάδες μέτρησης που αρμόζουν. Δινεται λοιπόν αφορμή να τεθούν ζητήματα ποσοτικοποίησης (πόσα κιλά βλάκας μπορεί να είναι κάποιος; κατά πόσο οι ζυγαριές βλακείας είναι ακριβείς; και κατά πόσο παρεμβαίνει η σχετική αγορανομία και η προστασία του βλακαναλωτή; )

Απαντήσεις στα επόμενα σχόλια γιατί τώρα αρχίζω να γράφω την τιμωρία...

10:16 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 6 από 742(
Σαββατογεννημένο λόγω Κυριακάτικης αργίας-Πνεύμα αργίας μη μοι δως)

Η παραγωγικότητα του βοός εξαρτάται απ΄ το ποσοστό συμμετοχής κουτόχορτου στο σανό που καταναλώνει (άντε και ει-σ ανότερα)

Έτερες πληροφορίες: Θυμοσοφία του βοός(http://xantho.lis.upatras.gr/kosmopolis/index.php/apothiki1/article/view/3146)

11:07 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Έχω περάσει από την Κοσμόπολη που με παραπέμπεις με το link σου και είναι πραγματικά θησαυρός κειμένων.

Νομίζω ότι ο βους όσο ό,τι κι αν τρώει θα παραμείνει βους.
Ίσως υγιής, ίσως άρρωστος, αναλόγως της διατροφής, αλλά πάντα βους.

Δεν είναι ρατσιστικό, είναι απλώς της φύσεως.

2:07 π.μ.  
Blogger vras said...

Θα τηρηθεί ενός σχολίου σιωπή για το άγνωστο "θύμα" που εξακολουθεί να στήνει τo ΟΧΙ του αγνάντια σ' όλων των οχτρών μας ,μέσα και έξω, τα λεφούσια.

9:53 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras (αλβανιστί φωτιά)

Δεκτόν.

1:24 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο (επί προσωπικού )

Στις θέσεις σας όλοι....
...ας στηθούν τα κανόνια...αγνάντια σ' όλων των οχτρών μας ,μέσα και έξω, τα λεφούσια.
...τα φυτίλια αναμμένα στα χέρια... Βρας!

Βρας! λοιπόν σε ότι απειλεί να διαγουμήσει τις ζωές μας...
κι οι κρότοι ας λειτουργήσουν σαν ξυπνητήρια της συνείδησης των όσων δεν νογάνε...


ΥΓ_1 Οι Υδραίοι ναυμάχοι του '21 έδιναν το παράγγελμα στους κανονιοβολιστές βρας(αλβανιστί θάνατος) και όχι πυρ το οποίο στην αρβανίτικη (αλβανιστί) είναι ζιαρμ.
(Αν και όχι ναύμαχος δεν λαθεύει όμως ο Εγγονόπουλος , καθώς το "φωτιά" κυριαρχεί στις άλλες πατρίδες -πέρα απ' την Ύδρα- που κουβαλά o ποιητής).


Συγχαρητήρια Finteia!...Με την κανονιά του σχολίου σου πέτυχες το σανίδι με τ' όνομα του πειρατικού ΒΡΑΣ.
(Να το θεωρήσω τυχαίο που έγινε ημέρα εορτής στρατιωτικών επιτυχιών και της ιαχής ΑΕΡΑ (μια απ' τις πολλές μεταφράσεις του vras)

Kλείνω με την ενδοσκόπηση του κάθε blogger :
στρατηγέ...τι ζητούσες στη blog-όσφαιρα, συ ένας Υδραίος;

8:35 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ Υδραίος ναύμαχος (vras)

Αντισχόλιο (επί προσωπικού )

Αυτά τα τραμπαλίσματα με τον λόγο δείχνουν ότι αν δεν στέκεσαι καλά απέναντι στην ποίηση δεν έκανες ακόμα την ανακάλυψη της ζωής σου.

Γι' αυτό δανείζομαι τον λόγο ενός ανθρώπου που γνωρίζω κι αυτός γνωρίζει καλά να καβαλά το α-λογο για να φτάνει στον λόγο.

Νυν ο καιρός ΑΡΙΣΤΟφανικής παραβάσεως.


Γράφεις:
Στις θέσεις σας όλοι....
...ας στηθούν τα κανόνια...αγνάντια σ' όλων των οχτρών μας ,μέσα και έξω, τα λεφούσια.
...τα φυτίλια αναμμένα στα χέρια... Βρας!

Απαντώ:
Και η βοή η θεία, βοήθεια προτείνει και άλλος παρ' άλλου υπάρχουμε, οπότε δεν έχει νόημα να γίνουμε παρανάλωμα ορέξεως εχθρού.

Γράφεις: Kλείνω με την ενδοσκόπηση του κάθε blogger :
στρατηγέ...τι ζητούσες στη blog-όσφαιρα, συ ένας Υδραίος;

Απαντώ:
Ποιόν να κρίνουμε αν όχι το γείτονα;

Την ταυτότητα του ανθρώπου από τον οποίο δανείστηκα τον λόγο σε πείσμα του α-λόγου θα σου την αποκαλύψω αργότερα.

12:11 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο επί Γεω-μέτρησης της ποίησης


ΕΝΤΟΣ :
Μα εγώ θα γράψω μια λυπητερή
μπαλάντα στους ποιητές άδοξοι που 'ναι.
Του κόσμου η καταφρόνια τους βαραίνει
κι αυτοί περνούνε αλύγιστοι κι ωχροί,
στην τραγική απάτη τους δομένοι
πως κάπου πέρα η Δόξα καρτερεί...

ΕΚΤΟΣ :
...τέτοια ποιήματα σου φτιάχνουμε εκατό την ώρα...
(Αυτό θέλουμε κι εμείς).


ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΑ ΑΥΤΑ :
Το ποίημα θα πάψει την βλακεία.(Τζακ Κέρουακ)



ΥΓ_ Μα εγώ δεν είμαι ποιητής, σχόλια να ταιριάζω, και μου τα φέρνει ο αργιλές και τα κατασκευάζω» (Διασκευή στον Μάρκο)

8:19 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

ή αλλιώς: Χρυσάφι του θάνατου που μυρίζει καμμένη σάρκα του Ήλιου.

Σχολιαστή

ΕΣΥ ΦΑΝΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΦΑΝΗΣ

Πρόβλημα, όταν πρέπει να διπλασιάσω κύβο της ζάχαρης ή όταν ανάγκη να μετρήσω Ανοήτου το μέγεθος. Διαιρέτης του μηδενός...

Σου λέω και πάλι λόγια που έκλεψα στις συναντήσεις μου με τον φίλο που λέω ότι θα σου συστήσω.

Σχόλιο επί Γεω-γράφησης της ποίησης:

Για να βαδίσεις στη θάλασσα, χρεία να λησμονήσεις την ύπαρξή της ή τη φτέρνα σου.

Σαν αποσώσω το χρέος μου θα γίνω παρανυφάκι της Άνοιξης.

Αφού ήρθες ως ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ από ΠΟΛΙΤΕΙΑ άγνωστη για να μου φέρεις ΛΟΓΟ κάτι θα πρέπει κι εγώ να σε κεράσω από αυτά που υπάρχουν στο σπιτικό μου.

Νομίζω ότι ξεφύγαμε λίγο από το θέμα που συζητάμε, αλλά νομίζω ότι λίγα κεράσματα συμπληρώνουν την κουβέντα.

Πάντως παραμένεις συνεπής στις υποσχέσεις σου. Αυτό το σχόλιο περί ποίησης δεν το έχεις αριθμήσει.

Ληρώ ευφυώς σχολιαστή, μήπως κι η αστοχία μου με οδηγήσει σε οδό που δεν την είχε βάλει ο νους μου.

Υ.Γ. Αξίνα αξιών χρειάζεται η Γλώσσα για να σου βγάλει πολύτιμον (αντιυστερόγραφο στο υστερόγραφό σου).

11:37 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο ...

...περί αρίθμησης:
Η αρίθμηση σχετίζεται αυστηρά με σχολιασμό "Περί βλακείας"
Η μη αρίθμηση σχετίζεται αυστηρά με σχολιασμό "Περί μη βλακείας"
(κι αυτό για να μην θεωρηθεί στο ζύγιασμα των σχολίων ελλειποβαρής η βλακεία.Υπενθυμίζω, "Περί βλακείας" βρίσκομαι στην εκκόλαψη του σχολίου 7).
Επίσης η αρίθμηση (και μη) έχει και ρόλο σχολιογραφικής αναφοράς (π.χ βλ. σχόλιο ...)

...περί κεράσματος:
το Κέρασμα είναι το πέρασμα απ' το εγώ στο εμείς (κι απ' το διαιρεμένο μερίδιο του απαυτού μου στη κοινή τράπεζα , στο αδιαίρετο μερτικό του εαυτού μας στη καινή κουβέντα ).
Εξάλλου το κέρασμα δεν είναι ένα χάρισμα;

...περί χρέους ("Σαν αποσώσω το χρέος μου..."):
Το χρέος ποτέ δεν αποσώνεται.Αυτό που σώνεται είναι η αντοχή για την εξόφληση των δόσεων (ο αριθμός των οποίων είναι ανάλογος με την ευθύνη του καθενός).

...περί λογο-κλοπής:
"Γιατί εμείς δεν μιλάμε για να ξεχωρίσουμε αδερφέ μου απ' το κόσμο..."
Η πνευματική ιδιοκτησία είναι έκφραση των εκδοτών (για εμπορικούς λόγους και για να υποβιβάσουν πνευματικά ζητήματα σε νομικίστικες δικονομίες)
και των "δασκάλων" (για σκοπούς φιλάρεσκου διδακτισμού και προς άγραν μαθητών-λιβανιστών).
Ο λόγος -πάντα- είναι κέρασμα ψυχικής ανάγκης -ξαλάφρωμα του δότη , επιβάρυνση του δέκτη-("...να σας βαρύνω με την αμάθεια μου..." -Μακρυγιάννης).
Στον λόγο η κλοπή επιβάλεται (γιατί ο κλέφτης,αρπάζει-συλλαμβάνει(βλ. σχόλιο 4 -ορισμός Ντεμολόμπ-) ("διακινδυνεύοντας" να συλληφθεί) ή κάτι που χρειάζεται ή κάτι που είναι πολύτιμο).

Η γλώσσα του ανθρώπου έχει ιδιοκτήτη ,ενώ ο λόγος του έχει ακροατή.
"Αφουκραστείτε, το λοιπόν, κι ας πιάνει οπού'χει γνώση,
για να κατέχει κι αλλουνού απόκριση να δώσει..."

ΥΓ__ Όχι η αστοχία, αλλά ο στοχασμός ξεστρατίζει το λογισμό στα κρυφά μονοπάτια του νου.

4:34 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ Αέρα (vras)

Περί της δήθεν πνευματικής ιδιοκτησίας είμαστε σύμφωνοι.
Μόνο εμπορική ιδιοκτησία υπάρχει και γι' αυτήν ενδεχομένως να συλληφθεί κάποιος.
Αλλιώς, μόνο καινούργιες ιδέες συλλαμβάνονται.

Σου απαντώ, μου απαντάς και συνεχίζουμε.

Αφού, τελικά, το χρέος δεν αποσώνεται προχωράμε στο περί βλακείας σύγγραμά μας, σχολαστικέ σχολιαστή.

Και καλά κάνουμε.

Άλλωστε
"Οι άπειρες δοκιμές της Γλώσσας, σε μιαν απόπειρα μεταγραφής του κόσμου, είτε στη βάση μιας 'τυχαίας' διάταξης προφορικού τρόπου, είτε στην άλλη μιας 'πειραματικής' από γραπτού προσέγγισης, φαίνεται να οδήγησε απ' αρχής το Ποίημα Άνθρωπο στην Ποίηση."
Λογοκλέβω και πάλι με σκοπό το καινό στη συζήτηση.

Όταν θα σε συναντήσω (νομίζω ότι αυτό θα γίνει) θα μιλήσουμε πολύ γι' αυτό το "Χρέος"

Βρας!!!

10:54 π.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 7

Φωνή βοόντος...σε ανταπάντηση στο σχόλιο 6.

Μήπως δεν αρκεί η φυσιολογία να μας πείσει ότι ο άνθρωπος δεν ανήκει στα βοοειδή;

Στη μυθολογία: Ας μην ξεχνούμε τις απίθανες μεταμορφώσεις του δωδεκάθεου, ή τον Μινώταυρο.
Στη λογοτεχνία: Ας μην ξεχνούμε τον Βοϊδάγγελο του θεάτρου Σκιών, και (κατόπιν) του Σκαρίμπα.
Στην Ιστορία :Ας ξεχνούμε, καλύτερα ...περί διαφόρων πολιτικών.
Στη φυσιογνωμία:
http://www.nlm.nih.gov/exhibition/historicalanatomies/Images/1200_pixels/porta_p59.jpg
http://www.nlm.nih.gov/exhibition/historicalanatomies/Images/1200_pixels/porta_p76.jpg

Αν δώσουμε τον λόγο στον Λόγο (όλοι άλλωστε συμφωνούν ότι εφόσον "εν
αρχή ην...", προϋπάρχει της δημιουργίας των όντων) δίνοντας του ρόλο ρυθμιστή της κατανομής, τα όρια των ειδών παραμορφώνονται σουρεαλιστικά και οι δείκτες κατάταξης είναι παρμένοι απ' τα ρολόγια του Νταλί(La persistencia de la memoria).
Έτσι αν εξετάσουμε τον κάθε άνθρωπο σαν γενική παρουσία και συμπεριφορά, σίγουρα επικρατεί σύγχυση με πολλές ομοταξίες του ζωϊκού βασιλείου (από γαϊδούρι... μέχρι σκουλήκι).
Αν περιοριστούμε στον παράγοντα νου τότε υπάρχει μόνο ένας "ανταγωνιστής": ο βους.

Σκοπός ζωής κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου είναι ο ευκρινής διαχωρισμός του απ' τα βοοειδή, κάτι που απαιτεί συνεχή προσπάθεια καθώς η ισορροπία είναι δυναμική. Υπάρχει διαρκής μετάβαση αμφίδρομη.
Αν και ο άνθρωπος μετατρέπεται πανεύκολα σε βοοειδές
(ανθρωπόμορφος βους ο κατοικίδιος), το αντίστροφο (μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε σουρεαλιστικά βουστάσια) είναι κατόρθωμα.
Εδώ είναι ρυθμιστής η "τροφή" (πνευματική) που σαν ποσότητα και ποιότητα συντελεί και στην αμφίδρομη μετατροπή, και στην διάρκεια της και στην επιτυχία του αποτελέσματος.

Το "άνθρωπος" είναι αποτέλεσμα ατομικής εύρεσης
και όχι γονικής συνεύρευσης
(να βρεις τον εαυτό σου...και μέχρι τότε να το ψάχνεις).
Είναι κατάκτηση και διαρκής μάχη, δεν είναι ούτε αυταπόδεικτο, ούτε δεδομένο, ούτε κληρονομικό δικαίωμα.

...τα φαινόμενα απατούν (τον βουν)
ενώ τα γινόμενα απαιτούν (τον άνθρωπο)!

ΥΓ__ Εφάαμεν τον βουν, τζιαι έμεινεν ο νούρος . . .

1:07 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Λοιπόν, vras, θα ήθελα να επισκευθείς το παρακάτω site:

http://www.zsynantisi.com/

Έχω την περιέργεια να δω πώς θα ταιριάξεις τα σχόλιά σου μέσα από το πέρασμα από αυτή τη σελίδα.

6:50 μ.μ.  
Blogger vras said...

http:\\www.zapantisi,come :
(7)-απλή απάντηση σε μια πρώτη συνάντηση)

αapantisi:
Ένας ακόμη βίος που αβγατίζει το βιός της βιοποικιλότητας.

βapantisi: "Προ-φυτέματα"
Βλέπω την αλληλουχία των κρυφών νοημάτων.

γapantisi: "Κλωνο-ποίηση"
Σπάζοντας καθρέφτες πολλαπλασιάζεις τα είδωλα,
δεν συναντάς νέους ανα-γνώστες.

δapantisi: Στα σταυροδρόμια των συναντήσεων, άλλοι είναι πάνω στο σταυρό κι άλλοι τον κουβαλούν ακόμη.

εapantisi: "σεφέρι σε άτοπες συναντήσεις"
«Δεν θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά,
να μου δωθεί ετούτη η χάρη,
γιατί την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ
που φαγώθηκε απ' τα μαλάματα το πρόσωπο της.
Είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια,
γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά...»

στapantisi:
Η συνήντηση πορειών πάντα οδηγεί σε συν-απάντημα αποριών.

ζapantisi: "κρη(ι)τική σε ακριτική συνάντηση"
...άλλα 'λεγε, άλλα 'καμε, άλλα 'πε κι άλλα κάνει,
άλλα λογιάζει, άλλα λέει κι άλλα στο νου του βάνει.


ΥΓ_«Πνεύμα περιεργείας μη μοι δως»

2:55 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Η διεύθνση που δίνεις είναι εκτός δικτύου,για την ώρα.
Γιατί δεν φτιάχνεις τον δικό σου ιστότοπο;

Ένας ακόμη βίος;
κι αν είναι ο Κανένας;


Ήθελα να ξέρω γιατί κόλλησες σ' αυτό το post.
"Δευρ' αγ' ιών, πολύαιν' Οδυσεύ, μέγα κύδος Αχαιών, νήα κατάστησον, ίνα νωϊτέρην όπ' ακούσης."

Άσε το σεφέρι και πιάσε το τευτέρι.
Έχεις πολλά σχόλια να γράψεις ακόμα.

Για τα άκρα Κρητών και Ακριτών θα τα πούμε άλλη φορά.

Πάντως όπως κατάλαβες, εγώ το τραίνο της ποίησης το έχασα.
Γι' αυτό μην περιμένεις απαντήσεις ΑΡΙΣΤΟφανικής παραβάσεως (βλ. παραπάνω στο αντισχόλιο επί προσωπικού).

4:36 π.μ.  
Blogger vras said...

Σκορποσχόλι…απαντήσεων που γεννούν ερωτήματα.

Όλες μου οι πράξες είναι ...εκτός διχτύου, άρα το να πλέκω δίχτυα ιστού σε δικτυακό τόπο είναι άτοπο.
Έτσι, στρατοκόπος με βούργια την κατάρα του λόγου, πλανιέμαι με φούρια στα δάση των blogs, χαράζοντας πάνω σε δέντρα τα άτοπα λόγια μου, για να βρίσκω το δρόμο μου…

Ο (μυθολογικός) Κανένας υπάρχει με σκοπό την τύφλωση...
Ο (μυθικός) Ένας υπάρχει με σκοπό να ξεστραβώσει.

…κάνε κάτι λοιπόν να χάσω το τραίνο... ♪ ♫
Την ποίηση ευνουχίζουν με σιδεροτροχιές οι σταθμάρχηδες της εκ-ποίησης.

(Όταν η ποίηση εκτελεί δρομολόγια κουβαλώντας επιβάτες, καταλήγει σε τετράστιχα ημερολογίου τοίχου, δίπλα απ’ τις ώρες αναχωρήσεων.)

Τη ποίηση κουβαλούν όλοι οι επιβάτες της γλώσσας.

Τεφτέρι για σεφέρι γιουρούσι:
«Κι όμως πρέπει να λογαριάσουμε πως προχωρούμε...
Κι όμως πρέπει να λογαριάσουμε κατά που προχωρούμε...»

«Αργότερα ήρθαν οι μαντατοφόροι λαχανιασμένοι, βρώμικοι, τραυλίζοντας συλλαβές ακατανόητες...
..."Δεν έχουμε καιρό"...
Σωστά μιλήσαν οι μαντατοφόροι.»
Πλέον δεν υπάρχει η πολυτέλεια αναμονής Αριστοφανικών απαντήσεων παράβασης αρχαίων κωμωδιών,
αλλά υπάρχει άμεση η ανάγκη προσμονής Αριστοτελικών ερωτημάτων προσωπικής υπέρβασης σε σύγχρονες τραγωδίες .

Κόλλησα στην ξόβεργα «Περί Βλακείας» - άλλωστε το έξυπνο πουλί από το post (κατα)πιάνεται -
για να καταθέσω οράματα και θάματα γνωστού&αγνώστου ανανήψαντος βλακός,
και καθήκον να εμβολίζω με εμβόλιμα σχόλια ,
εμβόλια ανοσίας εις τας ανοησίας.
«Εγώ δεν ξεκουράζομαι ποτέ,
είμαι παντού όπου το χρέος με προστάζει,
κι όσο θα υπάρχουνε στη Γη αποχαυνωτές
θα τους συντρίβω κι η βλακεία τους θα στάζει.»


ΥΓ__…ἀλλ᾿ ὅ γε τερψάμενος νεῖται καὶ πλείονα εἰδώς.

3:02 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει
καλέ μου φίλε Γιώργο Θαλάσση. ♪ ♫ ♪ #

Ώστε πλανιέσαι στα δάση των blogs!

Σε ποιά άλλα blogs έχεις αφήσει σχόλια;
(το ερώτημα πρέπει ν' απαντηθεί).

Μπές στο σκορποχώρι των Blogs μήπως και σκορπίσει η βλακεία.

Πάντως, αν είναι να τυφλώνεις μονόφθαλμους, κοντόφθαλμους τότε κοντό το ανάστημα του εγκλήματος.

Τώρα για τον Έναν μην ξεχνάς τι γράφεις.
Δεν έγραψες "Ένας".
Έγραψες "Ένας ακόμη".

Λοιπον Vras, αν είναι να τηρήσεις την υπόσχεσή σου για 742 σχόλια, τότε θα πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια μέχρι να τελειώσεις το σύγγραμά σου ως σχολιαστής και φοβάμαι μη σχολάσεις με τις παρεμβάσεις που αφορούν άλλα ζητήματα (αν και λες ότι δεν ξεκουράζεσαι ποτέ).

Λες: "Την ποίηση κουβαλούν όλοι οι επιβάτες της γλώσσας."
Μην ξεχνάς ότι στο λεωφορείο μαζί με τους επιβάτες υπάρχουν κι οι εισπράκτορες (διάκριση χρειάζεται).

Μιας και μιλάς για τον ανανήψαντα βλάκα θα σε ρωτήσω:
Από πού είναι η θέα καλύτερα ανεκτή;
Η εξυπνάδα από τη μεριά του βλακός ή η βλακεία από τη μεριά του έξυπνου;
(αυτό σίγουρα θα απαντηθεί στο ζητήσω δεν στο ζητήσω)

Υ.Γ. Άχυρο θέλουν τα γαϊδούρια, χρυσάφι εμείς. Τα χοιρίδια ξεπλένονται στο βόρβορο, τα πουλερικά στη σκόνη και τη στάχτη. Ο ευγενικός-χαριτωμένος όμως άνθρωπος, δεν πρέπει να 'ναι ακάθαρτος, ούτε να χαίρεται στο βόρβορο.

Λογοκράτηση και πάλι από την Κλωνο-ποίηση, αφού λογοκλοπή είπαμε δεν υπάρχει.

4:58 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Πάντως έκανες καλό σεφέρι στον Σεφέρη.

Πες μας και για άλλα σου ταξίδια.

5:03 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιον ...επί blog κρεμάμενον

Ο Ένας ακόμη ΔΕΝ έιναι ακόμη ο Ένας.

Ο επιβάτης της γλώσσας δεν αποβιβάζεται ποτέ ,άρα δεν υπάρχει τόπος προορισμού ώστε να λογαριάζεις κάτι επιπλέον, απ' το περατίκι στο βαρκάρη-ελεγκτή.(Οι εισπράκτορες ας εισπράττουν περιμένοντας το κέρδος των δικών τους πτωμάτων).

"Άιντε μη φοβάσαι που φοβάσαι,
φίλος με το φόβο να 'σαι."
Είμαι φέρελπις μετεξεταστέος-ταλαντούχος απορριπτόμενος,(το μόνο που ξέρω είναι να μετρώ - με τα δάχτυλα - ως το 742), οπότε επανέρχομαι κάθε νέα "σχολική" περίοδο στην ίδια τάξη, συνεχίζοντας (με την ίδια τάξη) τα σχόλια περασμένων περιόδων...
Υπομονή στην αναμονή λοιπόν... Παραμένω δια βίου μαθητής (άρα σχόλες και σχολάσματα θα είναι ...περαστικά (μας).

Ο εγκληματίας πρέπει να έχει ανάστημα μικρότερο απ'το ανάστημα του εγκλήματος, ώστε εκεί να βρίσκει κρύπτη-καταφύγιο.

Στις μαύρες λαγκαδιές των δασο-blogs οι αντίλαλοι του λόγου μετουσιώνονται (λόγω της κατάρας του λόγου) σε αυτό-μονες υπάρξεις, τόσο ξέχωρες μεταξύ τους και τόσο διαφορετικές απ' το πρωτότυπο, που ως κι ο πλαστουργός είναι αδύνατον να τις εντοπίσει, και μόνο τυχαία οι χαμένοι διαβάτες (αποσπερνοί) τις συναντούν.

«Το δάσος που λαχτάριζες
ώσπου να το περάσεις,
τώρα να το ξεχάσεις
διαβάτη αποσπερνέ.

Το τρίσβαθο αναστέναγμα
που άγγιζε την καρδιά σου
κι έσπαε τα γόνατά σου
δε θα τ’ ακούσεις πια.,

το πήρανε στα διάπλατα
περίτρομα φτερά τους
και το ‘καμαν λαλιά τους
τα νύχτια τα πουλιά...»

ΥΓ__ «Θάρτει τάχα ποτέ,
θε νάρτει η ώρα
που η ψυχή του γαϊδάρου, του χοιρίδιου, των πουλερικών
κι η ψυχή μου, που Μυημένη τηνε κράζω,
θα γιορτάσουν μαζί;»
(Ιερός Ουδός)

11:42 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Σεφέρης, Σικελιανός, Ελύτης, Μαλακάσης ώς και Κηλαηδόνης κάνουν παρέλαση στα σχόλιά σου.

Λοιπόν, σχολιαστή του πυρός καλό είναι να συνεχίσεις το ηλεκτρονικό βιβλίο σου εδώ που πιάστηκες (έξυπνο πουλί), μιας και δεν απαντάς πού αλλού έγραψες, ο γαρ καιρός εγγύς.

Θέλω να πω ότι μπορεί να μην γίνεται να σε παρακολουθήσω σε λίγους μήνες σε καθημερινή βάση λόγω επικείμενης μετακίνησής μου σε άλλη πόλη.

Θα σε διαβάζω, αλλά πιο αραιά.

Μιας και μιλάμε για πόλη και πόλεις, σου εκφράζω την επιθυμία μου να σε συναντήσω για να μου πεις διά ζώσης τα περί βλακείας.

Αν τυχαίνει να είσαι κάτοικος Θεσσαλονίκης αυτό θα ήταν εύκολο.

Ελπίζω να γράψεις την πόλη που διαμένεις, χωρίς περιστροφές όπως έκανες με τα blogs στα οποία σχολίασες.

Σε χαιρετώ

10:37 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 8
Τις περιστροφές φυγείν αδύνατον...

Λόγω της ακούσιας συμμετοχής-επιβίβασής μας στο Ηλιοκεντρικό σύστημα είναι αδύνατον να αποφευχθούν οι περιστροφές.Το παράδοξο είναι ότι αυξάνουμε την ταχύτητα των περιστροφών με το να κινούμαστε αντίθετα (από Δυς 'μάς στα Καθ' ημάς).

Μόνο στο βλακοκεντρικό Ηλιθιακό σύστημα - κατά Κουτοπέρνικο - δεν υπάρχουν (περι)στροφές, καθώς ο νους-βους αστ(ρ)ικής στουρναρόσκονης αιωρείται στην συμπαντική του αταραξία μέσα στον Κενό γαλαξία.
Εκεί δεν υπάρχει εναλλαγή Εποχών,ούτε έχει ο καιρός γυρίσματα, αποτελεί τόπον « ὅ ἐστιν μεθερμηνευόμενον Κρανίου (κενού) Τόπος ».

Οι περιστροφές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση παραγωγής ενέργειας που οδηγεί σε κινητοποίηση της σκέψης και παραγωγή Έργου με ταυτόχρονη παραγωγή θερμότητας, εμποδίζοντας έτσι τον λιμνασμό των ιδεών, την απραξία του νου, και τις κρυάδες της σκέψης.

Στην κινητική της βλακείας το ρόλο των περιστροφών επιτελεί(;;;) το κάρβουνο.
Γι' αυτό λοιπόν ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ στους κέφαλους Εγκέφαλους της βλακείας.

ΥΓ__Στο τόπο που κομίζεις... κοιμίζω λέξεις,
(με όνειρα) να γίνουν όνειρα λόγου.

2:19 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Έγινε vras.

Συνεχίζουμε τις περιστροφές μη και μας παγώσει το ψύχος της βλακείας.

Περιμένω τα επόμενα σχόλια.

Υ.Γ. Εις τόπον που κοιμίζεις βήσομαι.

1:35 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 9...
όψεις εξυπνάδας σε απόψεις βλακείας

Η εξυπνάδα απ' την μεριά
(την κοιμισμένη) του βλακός...

Επειδή ο βλαξ δεν μπορεί να νοηματοδοτήσει την εξυπνάδα, την σχηματοποιεί.
Και τι πιο βλακώδες απ' τη σχηματοποίηση στα μέτρα τα δικά του ("και ποιος δε θα 'θελε να λογιάζεται έξυπνος"), με την βολικότητα-αμεσότητα του καθρέφτη. (Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου...)
Ο καθρέφτης οδηγεί σε αντιστροφή της εικόνας και σε απεικόνιση του ειδώλου.
Το είδωλο του βλάκα είναι ο "έξυπνος" βλάκας, ενώ πρότυπό του (για τους λιγότερο βλάκες) είναι το είδωλο κάποιου άλλου βλάκα.
Η ειδωλολατρεία αυτή είναι αναγκαία γιατί δεν μπορεί ο βλαξ να καταλάβει έννοιες , παρά μόνο μπορεί να καταλαμβάνει εικόνες-αντικείμενα.

Ο βλάκας αισθάνεται τις έννοιες μόνο μέσω των "απτών" αισθήσεων και του αναίσθητου νου.

«Θαρρείς τον εαυτό σου διττώς αν διαιρέσεις,
εις νουν και εις αισθήσεις, πως δεν θα μείνεις βλαξ;
Θαρρείς πως ασφαλίζεις τας μεταξύ των σχέσεις
κι αυτό δεν θάναι δούλον του άλλου εναλλάξ;»
(Ο ΦΑΣΟΥΛΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ του Σουρή )

11:49 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Παρών και πάλι vras.

Επομένως, έναντι Θεού άπαντες βλάκες

καθότι τον σχηματοποιούμε, αδυνατώντας να τον εννοήσουμε.

τουλάχιστον να μην λέμε ότι Τον γνωρίζουμε. Να μην είμαστε θρασείς εκτός από βλάκες ενώπιών Του.
Ό οίδαμεν λαλούμεν και ό εωράκαμεν μαρτυρούμεν


Εγώ κρατώ σιγόντο στο τραγούδι σου vras.
Προχώρα.

6:06 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 10'...
όψεις βλακείας σε απόψεις εξυπνάδας

Η βλακεία απ' την μεριά
(την ξύπνια) του έξυπνου;...

«Ήσυχα, κοιτάζω τον κόσμο: θωρώ, γρικώ, γεύουμαι, οσφραίνουμαι κι αγγίζω.»
(Ασκουτική)
«Ήσυχα, καθαρά, κοιτάζω τον κόσμο και λέω:
Όλα τούτα που θωρώ, γρικώ, γεύουμαι, οσφραίνουμαι κι αγγίζω είναι πλάσματα του νου μου.»
(Ασκητική)

Το πέρασμα απ' την "απτή αίσθηση" του βλάκα στην "αντιληπτή συναίσθηση" του μη βλάκα απαιτεί το γεφύρι του νου, που θα εγγυηθεί στην σκέψη και την μετάβαση στην άλλη όχθη και την ακεραιότητά της.
Έχοντας την κατανόηση της βλακείας κατά νου, ας διαβούμε αντίστροφα το γιοφύρι (άραγε προς ποια κατεύθυνση;) - [αμφιβολίες σχολίου 1].
Αυτή την δυνατότητα μετακίνησης στερείται ο βλαξ («...ότι κομμένα τα γιοφύρια μπρος μας...») - [αυτοπεποίθηση σχολίου 1, λόγω έλλειψης επιλογής].

10:46 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Σε παρακολουθώ.

Περισσότερα αργότερα.

12:28 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 11...
οι βλακείες του έξυπνου

Η επιλογή κατεύθυνσης στο γεφύρι του νου (βλ. σχ. 10) είναι το -διαχρονικό- καθημερινό δίλημμα ζωής του νοήμονα ανθρώπου.
Η σκέψη της κάθε στιγμής αποτελεί τροχιοδεικτικό κατεύθυνσης.

Σε αφέγγαρες νυχτιές του συλλογισμού, ο αειφανής αστερισμός τους βοός με τους πλανήτες αστέρες Βιασύνη, Ευκολία, Συνήθεια οδηγεί σε αποπροσανατολισμό-πλάνη και "αλλαξο-οχθιές"
(βλ. σχ.7-ανθρωπόμορφος βους).

Έτσι είναι στιγμές που το πήγαινε-έλα προκαλεί ζαλάδες στη σκέψη και έμετ(ρ)ο:

♪ ♫ ♪ # (Βελένη-Παπάζογλου)
«Είναι κάτι στιγμές τρυφερές και λεπτές
σαν κλωστές τυλιγμένες σ' αδράχτι,
σε γυρνούν απαλά, σε μεθούν σιωπηρά,
σε γεμίζουν με πείσμα και άχτι
για όλα αυτά που ζητάς, για πολλά που πονάς,
για το τίποτε μιας ευτυχίας
και γυρνάς σαν τρελός - του καθρέφτη εαυτός (βλ. σχ. 9)
θύμα θύτης κακής συγκυρίας»

9:06 μ.μ.  
Blogger vras said...

Sum(Σχόλ) 1 από ≈62 (...ντουζίνες)

"Ο πανέξυπνος πρώτος τον (η)λίθ(ι)ον βαλέτω"

Το δικαίωμα στην βλακεία δεν είναι αποκλειστικότητα του βλάκα.
Ακόμη και οι πλέον έξυπνοι καταφεύγουν σε βλακώδεις ενέργειες.
Η σαφής διαφοροποίηση είναι στο ότι ενεργούν ...ναι μεν, οι δε, ασυναίσθητα αλλά και οι μεν, δε, αναίσθητα.

Στην θεολογία της βλακείας -ουδείς αναμάρτητος-, για τους μη βλάκες υπάρχει η δυνατότητα της ορθόδοξης μετάνοιας ,
ενώ για τους βλάκες υπάρχει η δικαιολογία της καθολικής άνοιας.

Η μετάνοια σε πράξεις βλακείας στην εξομολόγο συνείδηση δημιουργεί προϋποθέσεις εισόδου στην κόλαση της Ευθύνης
( «αυτοί που πήραν τα βουνά να μην τους φάει ο κάμπος...» Εμπειρίκος,Κρυστάλλης),
ενώ η απλή παραδοχή βλακείας εγγυάται το παράδεισο της Γαλήνης.
( «σκοτάδι και γαλήνεμα στην πόλη...» Παλαμάς)

ΥΓ_«Μνήσθητί μου Κύριε ...»

10:51 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 13

Ό είδαμεν λαλούμεν,
ό οίδαμεν αλαλούμ(ειν')...

Αν ρίξουμε μια ματιά στα μάτια της βλακείας -με κίνδυνο ματιάσματος- θα δούμε ότι απλοθωρίζουν. Η εικόνα που σχηματίζουν είναι επίπεδη, στερούμενη εστιακού και νοητικού βάθους, αποκομμένη χωροχρονικά, αλλά άκρως ρεαλιστική (άνευ αφαιρετικών παραμορφώσεων ή προσθετικών επιχρισμάτων).

Η βλακεία απλά βλέπει ότι φαίνεται, ενώ η μαγική δύναμη της εικόνας λειτουργεί σαν τα καφρεφτάκια (βλ.Σχ.9) για τους ιθαγενείς.
(Δεν επιδέχεται εξήγηση, παρά μόνο αποδοχή)."Αλοίμονο αν ... δεν πιστεύω στα μάτια μου"

Η απόλυτη εμπιστοσύνη στο φαίνεσθαι , η αδυναμία ερμηνείας και η ανικανότητα συσχέτισης, μετετρέπει την αυτοπεποίθηση της άνοιας σε πεποίθηση άγνοιας. "Εφόσον αναγνωρίζω μέσα στην εικόνα, άρα σίγουρα γνωρίζω για την εικόνα".

Έτσι ξεκινούν οι εικονομαχίες γνώσης καθώς ο εικονικός λαλημένος προφήτης λαλεί:
"Οὐ ποιήσεις σε κουτῶ εἴδωλον οὐδὲ παντὸς ὁμοίωμα".

ΥΓ «Παντ' ανοιχτά παντ' άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου... »

12:19 π.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Καλώς όρίζουμε και τον Σολωμό στην παρέα μας.

Δεν σε ξέχασα.
Απλώς δεν σε διακόπτω.

8:18 π.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 14...
Η αναγκαιότητα των διακοπ(τ)ών

1) Πολλές φορές, της κουβέντας το νόημα πάει περίπατο (διακοπές), για να αποφύγει την ανοησία.

2) «Κάποτε ρωτήσανε το Νασρετίν Χότζα:
-Χότζα εφέντη,ποιός είναι ο δρόμος για να γίνει κανείς άνθρωπος;(βλ.σχ.7)
Κι ο Χότζας αποκρίθηκε:
-Όταν μιλάνε εκείνοι που ξέρουνε, εκείνοι που δεν ξέρουνε να τους ακούνε με τα αυτιά της ψυχής τους.
Όταν μιλάνε εκείνοι που δεν ξέρουνε, τότε να βρούνε κάποιο τρόπο και να τους σωπάσουνε.» (διακόπτες)

Ο κίνδυνος να οδηγήσουν οι εκλάμψεις άγνοιας (αυτών που μας δίνουν τα φώτα τους) σε βραχύκλωμα των πεφωτισμένων εγκεφάλων, επιβάλλει την ύπαρξη διακοπτών.
Η ευαισθήσια του κάθε διακόπτη εξαρτάται από την Ευαισθησία του καθενός.

10:49 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιον ?;?;;#*!

«...Και τι δεν έχω υποσχεθεί και τι δεν έχω τάξει,
μα τα σαράντα σχόλια μου φταίνε και ξεχνώ
-της Άνοιας τα μακριά σαριά, του Μίσκιν το μετάξι-...»

5:36 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Μπαίνει, λοιπόν, κι ο Καββαδίας (παραφρασμένος) στην παρέα.

Καλές γιορτές vras!

8:02 μ.μ.  
Blogger vras said...

Απ΄τα σαράντα σχόλια, στα σαράντα κύματα, από εκεί στη σαρακοστή των σχολίων και τώρα...τήνελλα 2010!

Σχόλιο 15 (2 σε 1) λόγω ετεροχρονισμένης πρωτοχρονιάτικης προσφοράς και πολυήμερης απουσίας λόγω καταναγκαστικών διακοπών (ανεξάρτητων του σχολίου 14)

Σύνδεση με προηγούμενα σχόλια και επόμενα posts:

1) "Ψυχή βαθιά"
Το ναυάγιο του μυαλού στα βαθιά της ψυχής ή ψυχή βαθιά σε ρηχά μυαλά;

Περί... τίτλου: Αφού ξεκινήσαμε να βυθομετρούμε την ψυχή θα καταλήξουμε να ζυγιάζουμε το συναίσθημα...
Το ψυχή βαθιά πέρα από αδόκιμο αποτελεί και ανόητο τίτλο, εφόσον πέρα απ' το να προσδώσει τον τίτλο του ψαγμένου στον δημιουργό (κι άντε ο θεατής να ψάχνεται τι έψαχνε ο ψαγμένος) προσπαθεί να εγκλωβίσει αφηρημένες έννοιες σε εφήμερα (μπακαλίστικα) σταθμά ώστε να τις σταθμίζει εύκολα ο (καταναλωτής) αφηρημένος θεατής.

«Μες την ψυχή μια θάλασσα στου δειλινού το χρώμα
και νοιώθω απόψε ναυαγός στο ίδιο μου το σώμα»

Περί... "Η ταινία δεν είναι ιστορικό ντοκιμαντέρ" :
Η τέχνη ποτέ δεν εξιστορεί, απλά αντλώντας απ' τις πηγές της Ιστορίας αρδεύει το μέλλον.

Περί... εμφυλίων και αλλοφυλίων: «Τον πόλεμο ζητώ για μια ζωή που δεν τη ζω..».


2) "Δεκέμβρης"
Ενώ πράγματι η ομίχλη σχετίζεται με μια οικεία αίσθηση θαλπωρής και σε αφήνει ελεύθερο να φανταστείς τον ορίζοντα που σου στερεί το βλέμμα,
σε επίπεδο μυαλού το ομιχλώδες τοπίο της βλακείας είναι η αποκορύφωση στον κουτό του κακού τού του καιρού (ποτέ εξάλλου η ομίχλη δεν οδηγεί σε καταιγίδα ... που θα γεννήσει ο νους τ' ανθρώπου).

«Της κουταμάρας η συγνεφιά με τ' ουρανού δεν μοιάζει
γιατί σκεπάζει του μυαλού τον τόπο κι όντε λιάζει.»

ΥΓ «Της Σαλονίκης μοναχά της πρέπει το καράβι,
να μην τολμήσεις να την δεις ποτέ απ' τη στεριά».

12:12 π.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 16
Οι αποκριές του μυαλού και ο καρνάβαλος της σκέψης

Η επίκαιρη απορία του Τσιρτσιλιάγκου: Υπάρχει άραγε πρόσκαιρο αποκριάτικο προσωπείο της βλακείας ή μήπως οι μεντεσέδες στο ηλιθιακό τριώδιο δεν στροφάρουν με αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτό, επιτρέποντας στους πνευματικούς μασκαράδες να σεργιανίζουν ολοχρονίς, γανώνοντας οτιδήποτε βρουν μπροστά τους;

Άιντε μπρε μπρε μπρε!...

ΥΓ ...και συνεχιζοντας με καρναβαλίστικη θεματολογία :
Για τα πρώην,τα νυν και τα αεί Μέγαρα το ζήτημα έχει λυθεί από παλιά μέσω της Πυθίας : «... ὑμεῖς δ᾽ ὦ Μεγαρῆες, οὐδὲ τρίτοι, οὐδὲ τέταρτοι,
οὐδὲ δωδεκαταῖοι· οὔτ᾽ ἐν λόγω, οὔτ᾽ ἐν ἀριθμῷ». ή σε μετάφραση ...“δύστηνοι Μεγαρῆες ἀτιμοτάτῃ ἐνὶ μοίρῃ.”

11:58 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Πρόσεξε καλά άγνωστε Ζορό του διαδικτύου.

Βλέπω ότι αρχίζεις να σχολιάζεις όχι μόνο για να εκπληρώσεις την υπόσχεσή σου για τους αριθμούς σελίδων του ντοστογιεφσκικού ηλιθίου, αλλά να γράφεις και για τα posts που ακολουθούν.

Πολλή δουλειά σε περιμένει.

Καλή υπομονή.


Μ' άρεσε αυτή η αναφορά σου στους κορυδαλλούς της Θράκης.

Καλή συνέχεια.

11:30 π.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 17
♪ ♫ « Φουρτουνιασμένη η στείρα μου πηγή, άγνωστε μαύρε καβαλάρη
το καρναβάλι τέλειωσε κι αυτοί μάσκες πουλάνε στο παζάρι.» ♪ ♫

Τώρα που ενηλικιώνονται τα σχόλια και έχασα την κηδεμονία τους, κάθισα να λογαριάσω το βιος τους. Εκεί κατάλαβα ότι το 742 είναι πολύ λίγο για να τους εξασφαλίσει αυτοδύναμο βίο. Συνεπώς επιβάλλεται ετεροαπασχόληση σε έτερα (εντ τσέτερα) ποστ.
Ως απολογία ενός διπλοθεσίτη αναφέρω ότι: α) όλα τα ποστ μπορούν να ζυγιαστούν στο καντάρι της βλακείας (ή του μυαλού) και β) η ικανοποιητική προσέγγιση πάνω στο θέμα «περί βλακείας» απαιτεί όχι ένα, αλλά πόστες* από ποστ.

[*πόστα (ορολογία κεραμοποιίας) = ομάδα κεραμιδιών τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο]... άσχετο; Όχι αν σκεφτούμε ότι με κεραμίδια καλύπτουμε την όλη οικοδόμηση ενός θέματος ...

ΥΓ..και μιας κι όνειρό μας (αποκριάτικο;) είναι να βάλουμε ένα κεραμίδι πάνω απ' τη κεφαλή μας :
«Κάθε πρωί που σηκωθώ στα ρούχα μου καθίζω
και με τα δυο μου την βαστώ και δεν την κουλαντρίζω»
(Αποκριάτικο άσμα ηρωικό και εύθυμο)

11:07 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 18
...κατόπιν (νυν) Αποκριών, για τις κατοπινές (αεί) Αποκριές

♪ ♫ ♪ # «Ντύθηκες Μακρυγιάννης στις Απόκριες κι άρχισες να μιλάς για ελευθερία... »

Οι καθημερινές αποκριές -των εκτός χρόνου και εντός τόπου ιθαγενών ηλιθίων- επιβάλλουν την χρήση προσωπείων για συμμετοχή στο μασκέ πάρτη μας της επιτυχίας.
Το προσωπείο του (Δόξα τω Θεώ)... πετυχημένου... (στο Δόξα πατρί) , παραπέμπει πάντα σε ευκόλως αναγνωρίσιμο, ευρείας αποδοχής άτομο.

Στην αποκριάτικη αγορά, τα προσωπεία με την μεγαλύτερη ζήτηση (του κοινού), έχουν τα πρόσωπα με την μεγαλύτερη προσφορά (στο Κοινό).

Προτιμούνται ιδιαίτερα οι ήρωες [ίσως γιατί στο ηλιθιακό νοηματουργείο .... η παρέλαση (παρότι είναι του καρνάβαλου) παραπέμπει σε εθνική επέτειο].

Αν προσθέσουμε στην αποκριάτικη σου 'πα κάποιες φράσεις (του προσωπείου) με προφορά παπαγαλίστικου μηρυκασμού, τότε είναι έτοιμη για το σερβίρισμα της στους μέλλοντες-πειναλέοντες (εν όψη πνευματικής Σαρακοστιανής νηστείας) ακροατές.

Προεόρτιο Συμπέρασμα(;)...να είναι Αλήθεια ότι και το προσωπείο του καθενός αποτελεί δείκτη κατάταξης των βλακ-όντων; (βλ. σχόλιο 7)
♪ ♫ ♪ # « Λέοντας χαμαιλέοντας και οδηγητής κι όλοι ντυμένοι πάντα κάποιον άλλο
εγώ εσείς κι αυτοί στο τέλος της γιορτής θα μοιραστούμε της Αλήθειας το ρεγάλο »

ΥΓ † Οδηγία ασφαλούς ανάγνωσης του σχολίου: Να μην συγχέονται τα θεατρικά προσωπεία με τις αποκριάτικες μάσκες.

12:51 π.μ.  
Blogger vras said...

...από τα ενήλικα σχόλια των 18 στα στρατευμένα σχολιανά των 19.

♪ ♫ « Λεγεωνάριος χρόνια και χρόνια, μόνος κι ασήμαντος, παλιοσειρά...
...καταταχθείτε μας λέγαν παλιά »

Η θητεία σε στρατόπεδα της σκέψης ως εκπλήρωση αναγκών της κοινής λογικής για λόγους ιδεολογικής ασφάλειας-άμυνας, πρέπει να είναι υποχρεωτική ή εθελοντική;

Η απάντηση-απαίτηση είναι ότι πρέπει να καταργηθεί, γιατί η στράτευση του νου περα απ' την ισοπεδωτική ομοιομορφία της σκέψης οδηγεί σε άκριτη υπακοή στην ιεραρχία των ιδεών και στα παραγγέλματα της φρόνησης.

Η άνδρωση του νου δεν επέρχεται μέσω μαζικής κατάταξης-μετάβασης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ιδεολογιών, αλλά μέσω προσωπικής κατάκτησης-ανάβασης στα υψίπεδα αυτοσυγκέντρωσης των ιδεών.

Συνεπώς απ' τους κληρωτούς του νου, στρατευμένοι είναι μόνο οι ανόητοι [νοητικός μονόδρομος του ανίδεου (βλ. σχ. 10)], ενώ οι υπόλοιποι ως αντιρρησίες συνείδησης φυγοδικούν απ' τα ιδεολογικά στρατοδικεία:
« έπιασ' ο νους μου τα βουνά και κάνει τον αντάρτη
και σεργιανίζει στου μυαλού το κρύφιο μονοπάτι »

3:35 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 20

Η διαφορά μεταξύ κουτό-φραγκων (του Βοριά) και κουτο-πόνηρων (του Νοτιά) βρίσκεται στην ίδια κατάληξή τους(μες τους Ανέμους).
«...ανοίγω το στόμα μου * και ξαπολυούνται οι Άνεμοι
κι ερείπια σαρώνουνε * και χαλασμέvες ψυχές»

Η συμβολική τιμή εκποίησης στα λάφυρα των συμβόλων από τους συμβοληστές, είναι το αντίτιμο για το πέρασμα απ' την πραγματικότητα των δανείων στον συμβολισμό των δάνειων.
«...και τα δάνεια θα καταπλαγούν και θα στέρξουν.
Για να έβγει αληθινός ο λόγος, ότι σιμά η μέρα
όπου το κάλλος θα παραδοθεί στις μύγες της Αγοράς»

10:40 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Και των αρχαίων ποιητών τα έργα ακούγοντας η μωρία θα φρίξει.

Χαίρε που παραφράζεις τον αιώνιο Λόγο.
Χαίρε πυρ το άσβεστον.

Γειά σου vras.

6:51 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 21 για το '21

Ξεθηκαρώνοντας δίκοπες σκέψεις, γιουρούσι αδέρφια απ' τις ντάπιες του νου.
«και με το νου του έβαλε και με το νου του βάζει,
και το σπαθί του έβγαλε και το σπαθί του βγάζει...» (Κλέφτικο)

Από τους γενίτσαρους συμβοληστές (σχ.20) στους ραγιάδες κλέφτες.
«Απ' όλους τους κλέφτες, οι ηλίθιοι είναι οι χειρότεροι επειδή σου κλέβουν το χρόνο και το κέφι.»
(Γκαίτε)

Ο ραγιαδισμός στην σκέψη εμποδίζει την ένταξη του κλέφτη βλάκα στην κλεφτουριά και τη συμμετοχή του σε μάχες για λευτέρωμα του συλλογισμού απ' το κάθε λογής τουμρούκι .
«όποιος λεύτερα συλλογάται, συλλογάται καλά» (Ρήγας)

Γιατί άραγε δεν υπάρχει επαναστατημένος ηλίθιος ή βλάκας επαναστάτης;
«τὸ φταίξιμον τὸ ἔχει ὁ γκενερὰλ Κουτουζώφ, καὶ ὄχι ἄλλος» (Κολοκοτρώνης)

ΥΓ « Μεταξύ δουλείας και δουλείας δεν υπάρχει καμιά διαφορά.Με το να κάμεις μιαν επανάσταση κι αποτινάξεις το ζυγό, δεν έκαμες τίποτα.Το '21 αυτό έκαμε.Το να μην ξαναεμπέσεις σε ζυγό - αυτό είναι επανάσταση.» (Σκαρίμπας)

11:57 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Χριστός Ανέστη vras!

Καλούς ενιαυτούς...βεβαίως.

1:04 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 22
Μεταλαμπριάτικη σκέψη (Χαῖρε, ἀναστάσεως τύπον ἐκλάμπουσα...)

Ψάχνοντας -ανάμεσα σ' Ανθρώπους και Θεούς- για τα χαμένα Πασχάλια μας, σκοντάφτουμε πάνω σε ποσοτικά ερωτήματα μεταφυσικής αμφιβολίας της αθανασίας (μετά απ' τον αναμφίβολο φυσικό θάνατο):
Πόσο νόημα έχει άραγε μια Θυσία όταν ακολουθείται από Ανάσταση
και κατά πόσο η φετινή Πρωταπριλιάτικη Σταύρωση θα 'ταν πιστευτή δίχως την Αναστάσιμη προσμονή;

Η επί του θανάτου νίκη, δεν είναι η αθανασία μέσω της Ανάστασης, αλλά η αθανασία μέσω της Μνήμης όταν ο θάνατος λογιάζεται ως επιλογή.
«Μια μόνο αξία η ζωή μπορεί στ' αλήθεια να 'χει,
το να πεθαίνεις και να λες θάνατος δεν υπάρχει » (Γ.Καράτζης)

Ίσως η Σωτηρία να έρχεται κι απ' τον προσβάσιμο ανθρώπινο δρόμο της Θυσίας (πέρα απ' την σωστικήν οδόν την θεοβάδιστον της Ανάληψης).
«Πάντα στον κόσμο θα 'ρχεται Παρασκευή Μεγάλη
και κάποιος θα σταυρώνεται για να σωθούν οι άλλοι.» (Γκάτσος)

ΥΓ Ανάστα ο Κύριος...

11:54 μ.μ.  
Blogger vras said...

2(-)3 σχόλια ... επί των χτύπων των ήλων.

ΝΤΟΥΠ...: Αρκεί η επίκληση κάποιου θάματος να υποκαταστήσει τα πειστήρια της λογικής ή μήπως η αμφιβολία της πίστης πηγάζει απ' την αξιοπιστία των πηγών της;

ΝΤΑΠ...: Οτιδήποτε υπερβαίνει τη λογική πίπτει στο φάσμα του θάματος ή στο χάσμα του παράλογου;

ΝΤΙΠ...(για ντιπ): Η υπερβατική σκέψη ποτέ δεν φανερώνεται μόνο εν μέσω μαθητών για να επιδείξει τα παλιά σημάδια των Παθών της, αλλά ήδη εν μέσω Παθών, πάνω απ' το Σταυρό μεταδίδει σε όλους (πλην ανόητων) το προσωπικό Αναστάσιμο μήνυμα «την Άνοιξη φέρε μου πάνω στο Σταυρό!»

6:38 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@vras

Απάντηση:

Στο ΝΤΟΥΠ νομίζω ισχύει το δεύτερο.

Στο ΝΤΑΠ νομίζω ότι μπορούν να συμβούν και τα δύο.

Στο ΝΤΙΠ...(για ντιπ) συμφωνώ.

Ανάστα ο Κύριος.

4:09 μ.μ.  
Blogger vras said...

Δίκανω (2 x 12) σχόλιο για το κυνήγι της γνώσης και τους ανόητους λαθροκυνηγούς:

Η σήμανση των περασμάτων στη διαδικασία του κυνηγιού είναι σημαντική καθώς ο κυνηγός εκεί καταφεύγει ενώ ο κυνηγημένος εκεί αποφεύγει.

Το τι κάνει κανείς εξαρτάται απ' την τοποθέτηση του :
1) ή κάνει την πάπια αποδεχόμενος το ρόλο του θηράματος ή
2) ή κάνει τον κυνηγό αποδεχόμενος τον ρόλο της πάπιας
(η επιτυχία του κυνηγού θεωρείται αποτυχία του κυνηγημένου)

Έτσι ενώ είναι εύκολο το πέρασμα από την αμφιβολία στην αμφισβήτηση κι από κει στο κυνήγι της Αλήθειας,
δύσκολο είναι το συμπέρασμα αν είσαι κυνηγός ή κυνηγημένος.

ΥΓ Ευχή και κατάρα « να 'σαι το πουλί κι ο κυνηγός στις Μαύρες Λαγκαδιές του Παραδείσου»

10:17 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Επειδή νομίζω ότι χρησιμοποιείς λέξεις από την πρόσφατη ανάρτησή μου, να σε ρωτήσω:
στην περίπτωση του δικού μου "θηράματος" ποιός είναι ο αποτυχημένος;
Εγώ βλέπω μια επιτυχία από τη μια (του κυνηγού) και από την άλλη μια απουσία από το παιχνίδι επιτυχίας-αποτυχίας.
Μόνο η στιγμιαία παρουσία του "θηράματος" θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί απώλεια, αλλά η κάθε στιγμή ούτως ή άλλως πεθαίνει για όλους μας.

Περί του ανόητου λαθροκυνηγού ένα θα συμπληρώσω:
λάθρο- ή μη λάθρο- η ανοησία καταργεί τον κυνηγό.
Κι αν η πάπια κρατήσει δίκανο θα είναι πάλι πάπια.

2:25 π.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 25ο ΒΝ λυκαυγούς (ώρα κυνηγιού αλλά και πριχού ξυπνήσουν και μας βάλουνε στόχο οι ενάντιοι του κυνηγιού… παίρνοντάς μας στο κυνήγι)

Ανάρτηση από παγίδες υποθέσεων στην πορεία των αποριών σου με στόχο το κυνήγι των απαντήσεων...

(Το κυνήγι έχει πολλές διαστάσεις....)
-Αν είναι αναζήτηση τότε δεν υπάρχει κυνηγημένος
-Αν είναι καταδίωξη τότε υπάρχει κυνηγημένος
-Αν είναι επιδίωξη τότε κυνηγός και κυνηγημένος συγχέονται

-Αν είναι επιδίωξη αναζήτησης με σκοπό την καταδίωξη τότε το θήραμα ας κοιμάται ήσυχο..
-Αν είναι αναζήτηση με επιδίωξη την καταδίωξη τότε το θήραμα πρέπει να φυλάγεται...
-Αν είναι άμεση καταδίωξη τότε μόνο το θήραμα πρέπει να ξεφύγει.
(-Αν είναι καρτέρι στα περάσματα δεν λέγεται κυνήγι....αλλά παγίδα).

-Αν σκοπός είναι η αιχμαλωσία θεωρείται αναίμακτο το κυνήγι;
-Αν στόχος είναι η κάθε λογής θανάτωση (από ελπίδες μέχρι σκότωμα χρόνου) θεωρείται μακελάρης ο κυνηγός;

-Αν επιθυμία του κυνηγού είναι η επιβεβαίωση πόσο νόημα έχει η επιτυχία του;

-Αν το κυνήγι έχει πολλές διαστάσεις, ο κυνηγός είναι μονοδιάστατος ή (κατά Ουράνη)... «αποδίδεται στον εαυτό του τέτοιος που ήταν ο άνθρωπος στη χαραυγή του κόσμου: Μονοκόμματος, αφρόντιστος, ίσιος κι’ ελεύθερος».
Συνεπώς ούτε τύψεις, ούτε οίκτος για τα θηράματα.

-Αν το «πετυχαίνω», ετυμολογικά προέρχεται απ’ την ορολογία του κυνηγιού, δεν είναι επακόλουθο κυνηγός και θήραμα να μην μπορούν να αποφύγουν το παιχνίδι στην τραμπάλα επιτυχία-αποτυχία;

-Αν δεν βρεθεί θήραμα δεν σημαίνει ότι επειδή απέτυχε το κυνήγι είναι αποτυχημένος ο κυνηγός
(Του κυνηγού το πιάτο δέκα φορές ειν' αδειανό και μια είναι γεμάτο)

-Αν η λαθροθηρία αναφέρεται στο εύκολο-σίγουρο αποτέλεσμα, αυτό ακριβώς (α)διαφοροποιεί και τον λαθροκυνηγό.

-Αν ο κυνηγός καταφεύγει σε «εξημερωμένους» στόχους τότε δεν μιλάμε για θηράματα αλλά για θύματα (« Kαι προς τα δάση πορπατεί, τοπώνει, και ξανοίγει,
ο-για να βρει ΑΓΡΙΟ τίβοτσι, να κάμει το κυνήγι».)

-Αν το ζητούμενο (κέρδος) δεν είναι που η κάθε στιγμή πεθαίνει για όλους μας, αλλά τι κληρονομιά αφήνει στον καθένα μας;

-Αν μια πάπια κρατάει δίκανο, είναι μια αρματωμένη πάπια κι αν μάλιστα κρατάει το δίκανο του κυνηγού γίνεται κυνηγός του κυνηγού, αναγκάζοντας τον -χωρίς πλέον δίκανο- κυνηγημένο κυνηγό να γίνει λαγός.

-Αν ισχύει το σχόλιο 4 είναι σαφώς αδόκιμος ο χαρακτηρισμός «βλάκας κυνηγός».

-Αν έχουν κάποιο νόημα τα παραπάνω (που πολύ αμφιβάλλω-για να υπενθυμίσω και τη μαγική δύναμη της αμβιβολίας-), τότε στο προηγούμενο μου σχόλιο, η δίκανει επιλογή στο τι κάνει και τι δεν κάνει να κάνει ο καθένας, δεν σχετίζεται με το στιγμιαίο φωτογραφικό διάβα του Άδρα αλλά με το ατελεύτητο γραφικό γιοφύρι του Σεϊμενλή
(Οι μάστοροι εχαίρουσαν, θε να πλεθύν’ η ρόγα,
οι μαθητάδες έκλαιγαν, τσι κουβαλεί λιθάρια;)


ΥΓ Απ' τη Γη του Πυρός την αέναη θήρα, θα χαρίζω ελπίδες σ’ αχιβάδες και κάστρα

6:58 π.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 26 (στο κυνήγι των κυνηγών) ἐκεῖνοι πάντα κυνηγοὶ καὶ πάντα ἐμεῖς ἀγρίμια(;).
...σβόλοι λόγου ως απάντηση στην ασβόλη της ανοησίας και τους αποσβολωμένους βλάκες.

Η οργισμένη εκσφενδόνιση σφυρηλατημένων εδαφίων γόνιμου-καλλιεργημένου λόγου για προστασία της μελλούμενης πνευματικής σοδειάς από τα λαγωνικά-ζούμπερα σουλατσαδόρους του μυαλού, είναι ο άμεσος, αυθόρμητος,παλικαρίσιος και αποδεκτός (σχ. 7 παρά κάτι - περί λογοκλοπής-) τρόπος προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

«κι ο γέροντας μ' απίδρομο σαν παλικάρι τρέχει κι αρπάζει την σφεντόνα του. Έχει χολή στα μάτια.Με το σφυρί του ένα γουλί το 'σπα σε δυο κομμάτια κομμάτια και το σταφνίζει στο καυκί. Γοργά την ανεμίζει και τηνε σκάει με δύναμη!...»

ΥΓ Βλέπεις εγώ δεν τους ψηφώ, με τα γεράματά μου....
(κι άσε τον νιούτσικο Δημητράκη απ' τις κορφές ν' αγναντεύει τι θρως και τι χλαλοή που θα γίνεται...)

10:56 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 27... ή... Τριάδα σχολίων (3x3x3) ανήμερα της Τριαδικής πανήγυρης του πανταχού παρόντος και αλλαχού απόντος Πνεύματος

1. Προ Επιφοίτησης: «Μεγαλομάρτη νου, κρυφέ Πατέρα, τα χέρια μου σηκώνω, επάκουσέ μου!» (Τερτσίνες)

2. Ώρα Επιφοίτησης: «όταν σάλπισε το πεφταστέρι της τελευταίες εντολές των θεανθρώπων, σηκώθηκε υπερήφανος ο φθόγγος και παρέσυρε την ευτυχία προς τα πελάγη μιας παμεγίστης παλιρροίας». (Εμπειρίκος)

3. Κατόπιν Επιφοίτησης: «Αλαφροΐσκιωτε καλέ, για πες απόψε τι 'δες - Νύχτα γιομάτη θάματα, νύχτα σπαρμένη μάγια.» (Ομηρικά Έπη)

ΥΓ Ελπίδα η παράλογος κεραυνοβόλος Επιφοίτηση κόντρα στα αλεξικέραυνα της λογικής.

11:08 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 28 ...(σχολικός αγιασμός)

Εφόσον τα γραπτά (των post) μένουν, τα σχόλια (των post) οφείλουν να εμμένουν.
(βλέπε Σχόλιον...επί blog κρεμάμενον)

Επιστρέφουμε λοιπόν στο σχολικό θέατρο και στο (χρονικό) παρασκήνιο (του blog) με επιδίωξη τη δίωξη απ' το προσκήνιο (όχι του blog) των ηλιθίων και των υποβολέων τους.
(Θεατρική Αχαρνική Σύγκρουση: ♪ ♫...νάτα μας νάτα μας νάτος, δώστου και δώστου και δώστου,να του βρωμιάρη να του ψωριάρη μη σε φοβίζει ο χαμός του ♪ ♫...)
Αυλαία ποθούμε πριν προκάνουν και έρθουν οι θεατές.

Καλή (σχολική) χρονιά!

10:14 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Σαν τα χιόνια (έστω και φθινοπωρινά)

Νόμισα ότι χάθηκες μεταξύ διαδικτύου και ιδεών.
Παραμένεις όμως πείσμων έναντι της βλακείας σε πείσμα της τρομερής της δύναμης.
Τα posts όμως δεν εμμένουν, όπως μπορείς να διαπιστώσεις από την τελευταία ημερομηνία ανάρτησης.
Μας καταβρόχθισε το κλινόν άστυ ω εμπρηστή των blogs.

Ο Θεός να μας φωτίσει κι αυτή χρονιά.
♪ ♪♪we don't need no education ♪ ♫

1:59 π.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 29 ... περί αγιασμού και υδάτων

Μετά τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς των σχολίων, ας ξεκινήσουμε με e-θρησκευτικά ερωντήματα:

® Υπάρχει άραγε (κυβερνο- η ακυβέρνητος) χώρος ανάμεσα σε διαδίκτιο και ιδέες ώστε εκεί κάποιος να κινηθεί, να ξαποστάσει, να λουφάξει ή να χαθεί;

® Σ' αυτό τον νοητό χώρο (σε περίπτωση που υπάρχει) ο που χαθεί είναι νοητικά χαμένος ή ο που χαζεύει είναι νοητικά χαζός;

® Οι ιδέες που διακινούνται δια δικτύου είναι διαδικτυακές ή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα διακίνησης;

® Στις πόσες ημέρες το βουλιμικό κήτος Κ(λ)οινών Άστυ ξερνάει τους απανταχού Ιωνάδες; (αν πιστέψουμε -για το καλό μας- «τό σημεῖον Ἰωνᾶ» : H τριήμερη παραμονή του προφήτη στην κοιλιά του κήτους,προτυπώνει-συμβολίζει την Σταύρωση,και την μετά απο τρεις μέρες Ανάσταση)

© Και η κοινή απάντηση στα παραπάνω: Με τα περίεργα τροπικά μυρωδικά που βάζουν πλέον στον αγιασμό αποκτά επιπλέον ψυχοτρόπες ιδιότητες, κι αυτά παθαίνει (-λέει) όποιος τον μπερδέψει με νερό και πιεί. (Άντε γειά μας!)

ΥΓ Πάλι με χιόνια με καιρούς πάλι στο pόsto θα ΄μαι.

10:25 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Ξεκινάω από το υστερόγραφο

Όχι με χρόνια με καιρούς...
αλλά...ακόμα τούτη η άνοιξη ραγιάδες.
Νομίζω ότι αυτό ταιριάζει περισσότερο. Μια στροφή γύρω από τον ήλιο θα κάνω και το καλοκαίρι βγαίνω στο pόsto.

1 ®
Δεν ξέρω αν υπάρχει.

2 ®
Δεν είναι. Όποιος χαζεύει τους χαζούς χαζός μόνο απ' αυτό δεν είναι.

3 ®
Ο καλός σκοπός θέλει και καλό σκοπευτή.

4 ®
Βλέπε απάντηση στο υστερόγραφο.

5 ®
"επιπλέον ψυχοτρόπες ιδιότητες". Ευστοχότατο (στη διττή σημασία του ψυχοτρόπου). Ε, καλύτερα να μην πιει.

Άντε γειά μας!

8:56 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 30 ...εν αναμονή Πανσελήνου (12:17π.μ) και Ισημερίας (06:00 π.μ)

Ενώ η λόξωση της εκλειπτικής του πλανήτη ορίζεται επακριβώς, ασάφεια επικρατεί γύρω απ' τη λόξωση της ελλειπτικής εγκεφάλου.

Μπορούμε να μιλάμε για Πνευματικές Ισημερίες και Ηλι(θι)οστάσια;

Αρκεί η "επίπεδη" περιστροφή του μυαλού για να αποφευχθεί η ηλιθιακή στασιμότητα;

Στην καθαρά οικονομίστικη προσέγγιση της βλακείας απ' τον κυρ καθηγητή των οικονομικών Cipolla, όλα τακτοποιούνται-ταξινομούνται ανάλογα με το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει (κέρδη και ζημίαι γαρ) και συνεπώς ο έξυπνος του αποκτά δια βίου πιστοποίηση πνευματικής επάρκειας απλώς με το να αρκείται σε στροφές του μυαλού γύρω από ένα κερδοφόρο Στιχερό .

«Σιχαίνουμαι τον άνθρωπο που ως ζο γυρίζει ολοζωής του
το γλιτσερό μαγκάνι του μυαλού με φάλαρα στα μάτια
και δεν μπορεί, το στερφομούλαρο, να βρει καινούρια στράτα. » (Οδύσσεια)

Για να αποφευχθεί η στέρφα σκέψη απαιτείται η εναλλαγή των εποχών (βλ. σχόλιο 8) με το σουλάτσο του νου ανάμεσα σε μέρα και νύχτα

♪♫♫ ...ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι σαλπάρει του μυαλού μου το καράβι...♪♫♫

Καλό Tsukimi απόψε...

ΥΓ...και προσοχή στην οφθαλμαπάτη "λόγω συγνεφιάς" που μετατρέπει ένα κουνέλι με ξυλοσφύρι σε λαγό με πετραχήλι.( http://muza-chan.net/japan/index.php/blog/customs-traditions-japan-tsukimi)

9:18 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 30 ...εν αναμονή Πανσελήνου (12:17π.μ) και Ισημερίας (06:00 π.μ)

Ενώ η λόξωση της εκλειπτικής του πλανήτη ορίζεται επακριβώς, ασάφεια επικρατεί γύρω απ' τη λόξωση της ελλειπτικής εγκεφάλου.

Μπορούμε να μιλάμε για Πνευματικές Ισημερίες και Ηλι(θι)οστάσια;

Αρκεί η "επίπεδη" περιστροφή του μυαλού για να αποφευχθεί η ηλιθιακή στασιμότητα;

Στην καθαρά οικονομίστικη προσέγγιση της βλακείας απ' τον κυρ καθηγητή των οικονομικών Cipolla, όλα τακτοποιούνται-ταξινομούνται ανάλογα με το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει (κέρδη και ζημίαι γαρ) και συνεπώς ο έξυπνος του αποκτά δια βίου πιστοποίηση πνευματικής επάρκειας απλώς με το να αρκείται σε στροφές του μυαλού γύρω από ένα κερδοφόρο Στιχερό .

«Σιχαίνουμαι τον άνθρωπο που ως ζο γυρίζει ολοζωής του
το γλιτσερό μαγκάνι του μυαλού με φάλαρα στα μάτια
και δεν μπορεί, το στερφομούλαρο, να βρει καινούρια στράτα. » (Οδύσσεια)

Για να αποφευχθεί η στέρφα σκέψη απαιτείται η εναλλαγή των εποχών (βλ. σχόλιο 8) με το σουλάτσο του νου ανάμεσα σε μέρα και νύχτα

♪♫♫ ...ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι σαλπάρει του μυαλού μου το καράβι...♪♫♫

Καλό Tsukimi απόψε...

ΥΓ...και προσοχή στην οφθαλμαπάτη "λόγω συγνεφιάς" που μετατρέπει ένα κουνέλι με ξυλοσφύρι σε λαγό με πετραχήλι.
(http://muza-chan.net/japan/index.php/blog/customs-traditions-japan-tsukimi)

11:10 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 30 ...εν αναμονή Πανσελήνου (12:17π.μ) και Ισημερίας (06:00 π.μ)

Ενώ η λόξωση της εκλειπτικής του πλανήτη ορίζεται επακριβώς, ασάφεια επικρατεί γύρω απ' τη λόξωση της ελλειπτικής εγκεφάλου.

Μπορούμε να μιλάμε για Πνευματικές Ισημερίες και Ηλι(θι)οστάσια;

Αρκεί η "επίπεδη" περιστροφή του μυαλού για να αποφευχθεί η ηλιθιακή στασιμότητα;

Στην καθαρά οικονομίστικη προσέγγιση της βλακείας απ' τον κυρ καθηγητή των οικονομικών Cipolla, όλα τακτοποιούνται-ταξινομούνται ανάλογα με το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει (κέρδη και ζημίαι γαρ) και συνεπώς ο έξυπνος του αποκτά δια βίου πιστοποίηση πνευματικής επάρκειας απλώς με το να αρκείται σε στροφές του μυαλού γύρω από ένα κερδοφόρο Στιχερό .

«Σιχαίνουμαι τον άνθρωπο που ως ζο γυρίζει ολοζωής του
το γλιτσερό μαγκάνι του μυαλού με φάλαρα στα μάτια
και δεν μπορεί, το στερφομούλαρο, να βρει καινούρια στράτα. » (Οδύσσεια)

Για να αποφευχθεί η στέρφα σκέψη απαιτείται η εναλλαγή των εποχών (βλ. σχόλιο 8) με το σουλάτσο του νου ανάμεσα σε μέρα και νύχτα

♪♫♫ ...ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι σαλπάρει του μυαλού μου το καράβι...♪♫♫

Καλό Tsukimi απόψε...

ΥΓ...και προσοχή στην οφθαλμαπάτη "λόγω συγνεφιάς" που μετατρέπει ένα κουνέλι με ξυλοσφύρι σε λαγό με πετραχήλι.( http://muza-chan.net/japan/index.php/blog/customs-traditions-japan-tsukimi)

11:23 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 30 ...εν αναμονή Πανσελήνου (12:17π.μ) και Ισημερίας (06:00 π.μ)

Ενώ η λόξωση της εκλειπτικής του πλανήτη ορίζεται επακριβώς, ασάφεια επικρατεί γύρω απ' τη λόξωση της ελλειπτικής εγκεφάλου.

Μπορούμε να μιλάμε για Πνευματικές Ισημερίες και Ηλι(θι)οστάσια;

Αρκεί η "επίπεδη" περιστροφή του μυαλού για να αποφευχθεί η ηλιθιακή στασιμότητα;

Στην καθαρά οικονομίστικη προσέγγιση της βλακείας απ' τον κυρ καθηγητή των οικονομικών Cipolla, όλα τακτοποιούνται-ταξινομούνται ανάλογα με το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει (κέρδη και ζημίαι γαρ) και συνεπώς ο έξυπνος του αποκτά δια βίου πιστοποίηση πνευματικής επάρκειας απλώς με το να αρκείται σε στροφές του μυαλού γύρω από ένα κερδοφόρο Στιχερό .

«Σιχαίνουμαι τον άνθρωπο που ως ζο γυρίζει ολοζωής του
το γλιτσερό μαγκάνι του μυαλού με φάλαρα στα μάτια
και δεν μπορεί, το στερφομούλαρο, να βρει καινούρια στράτα. » (Οδύσσεια)

Για να αποφευχθεί η στέρφα σκέψη απαιτείται η εναλλαγή των εποχών (βλ. σχόλιο 8) με το σουλάτσο του νου ανάμεσα σε μέρα και νύχτα

♪♫♫ ...ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι σαλπάρει του μυαλού μου το καράβι...♪♫♫

Καλό Tsukimi απόψε...

ΥΓ...και προσοχή στην οφθαλμαπάτη "λόγω συγνεφιάς" που μετατρέπει ένα κουνέλι με ξυλοσφύρι σε λαγό με πετραχήλι.( http://muza-chan.net/japan/index.php/blog/customs-traditions-japan-tsukimi)

11:39 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Μπορούμε να μιλάμε για Πνευματικές Ισημερίες και Ηλι(θι)οστάσια;

Νομίζω ότι μιλάμε για ηλίθιες ισημερίες με στάσεις πνευματικές (που και που).

Στο σημερινό τραγούδι ο Βασίλης Σκουλάς (ξέχασες να πεις).

Τελικά λαγοί με πετραχήλια υπάρχουν παντού, σε αντίθεση με τα πετραχήλια.

1:45 π.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο-Στάση 31... από τις (που και που) πνευματικές Στάσεις.

Οι Στάσεις Ζωής στo νυχθημερόν δρομολόγιο του βίου μας και το express (δίχως Στάσεις) του μεσοΝυχτίου

Η επιλογή Τρόπου μετακίνησης (express ή όχι) για το πως θα πορευθούμε αποτελεί τσαμαδούρα (ή σηματωρό και κήρυκα κατ' άλλους) για το αν θα περνά η Ζωή μας ή για το αν θα περνά απλώς ο καιρός μας.

ΥΓ. Και το Εξαγγελικό τρο(μ)πάριον από τις Ολονυχτίες των Ηλίθιων Ισημεριών:
♪♪♪♪ η Νύχτα εναλλάσεται με Νύχτα ♪♪♪♪ (από Νιόνιο όταν είχε νιονιό)

11:48 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@vras

Τι σύμπτωση, κι αν θες την πιστεύεις vras.

Διαβάζω το σχόλιό σου την ώρα που ακούω το τραγούδι "Ωδή στον Διονύση" σε ποίηση του Τάσου Σαμαρτζή με τη φωνή του Θανάση Γκαϊφύλλια. Εσύ λες για τον Νιόνιο όταν είχε νιονιό κι εγώ άκουγα:

Πάνω σε μαύρο φορτηγό
μια εκδρομή χωρίς σκοπό
όλοι μαζί έχουμε χρόνια ξεκινήσει,
μα στης στροφής τη μοναξιά
κουνάει το χέρι είν αργά
δεν έχει θέση... «Γεια χαρά σου Διονύση...».


Συγχρονικότητα.

Η ώρα λίγο πριν το μεσονύχτιο.

...Περασμένα μεσάνυχτα σ' όλη μου τη ζωή...η ψυχή μου ζητούσε σηματωρό και κύρηκα..(ξέρεις εσύ).

Δεν ξέρω πόσες Στάσεις Ζωής κάνει κάποιος στη διάρκεια της..."ζωής" του. Φαίνεται όμως ότι τις αποκυρήσει με μια σκούπα ενοχών για αυτή την απαγορευμένη Στάση.

Η βλακεία είναι πάντα αναπηρία ή κάποιες φορές επιλογή;

Μόλις περάσαμε τα μεσάνυχτα.

Καλόν ύπνο.
Ο νυχτερινός είναι καλός και αναγκαίος. Αυτόν εννοώ.

12:03 π.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 32... νυχτερινό αλλά ουχί νυχτωμένο

2 Αντινανουρίσματα - Καιρικά Ξυπνητήρια Αφύπνισης (μετά Φόβου;) για τις Αξημέρωτες Νύχτες:

♫♪♫♪ θα 'ρθει Καιρός αγιάτρευτος με τσόκαρα στα πόδια
και θ' αλαφιάσει(*1) τα μωρά(*2), τα δέντρα(*3) και τα βόδια(*4).
Όποιος κοιμάται και δεν ακούσει
πικρούς αιώνες θα περιμένει την άλλη Κρίση ♫♪♫♪
(Αποκάλυψη από την Μεγάλη Αγρύπνια του Κ.Χ.Μύρη)

Σημ: *1(Φοβίσει) *2(προϊόντα μωρίας) *3(ά-ψυχη ακινησία) *4(ουδέν σχόλιον πέραν του 7_φωνή βο-όντος.)

♫♪♫♪ Ένας κακός Βοριάς μαστιγωτής μέσα στη Νύχτα κατεβαίνει απ' τη Ροδόπη
και μ΄ ένα Φόβο σε ξυπνάει για να δεις πόσο αλλάζουν οι Καιροί και οι ανθρώποι ♫♪♫♪(Γκαϊφύλλια)

Σ' αφήνω μια καληνυχτία...και παίρνω έναν ύπνο.(νυχτερινές δοσοληψίες)

ΥΓ Λέμε ΝΑΙ στα μεσάνυχτα, ΟΧΙ στο μεσοΝύχτιο (διότι τα μεσάνυχτα αποτελούν την αρχή της νέας Ημέρας) κι ας θεωρηθεί ότι έχουμε μαύρα μεσάνυχτα...

10:31 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο-επετειακό ανακοινωθέν 33: ...εφ' όχλου λόγχη

Ο ασφυκτικός κλοιός των "μυαλωμένων" ΝΑΙ-ΝΑΊ-κων γύρω απ' τις ΟΧΙ...ρεεεέ-ς θέσεις της "άμυαλης" αποκοτιάς καθιστά ζωτική την ανάγκη για ΑΕΡΑ (*).

Διαφορετικά η ασφυξία θα οδηγεί σε εγκεφαλικές βλάβες, με παραισθήσεις όπου κάθε επέτειος τιμής των ανωνύμων απόντων θα μετατρέπεται σε επαιτεία δόξης των επωνύμων παρόντων, και οι πανωλεθρίες μας θα διατυμπανίζονται ως νίκες:

♪♪♪ Πες πως έχουμε μια νίκη
και το μέλλον μας ανήκει ,
μπρος γκρεμνός και πίσω ρέμα
μέσα στ' άλλα κι άλλο ψέμα ♪♪♪


(*)ΥΓ_ Υστερόγραφο της Δόξας ή απλά, λόγια του Αέρα:

«Πόσο στένεψε ο αγέρας γύρω στα δέντρα
εκεί στα κουρσεμένα κορφοβούνια
καθώς γκρεμίστηκε του δειλινού το γιοφύρι
κόκκινος κουρνιαχτός και μαύρα τρόχαλα
πάνου στις στέγες που τους πήρανε τα χελιδόνια. »

10:38 μ.μ.  
Blogger vras said...

Σχόλιο 34
[εναρκτήρια προσπάθεια ιατρικής προσέγγισης σε περασμένο (αλλά όχι ξεχασμένο) ερώτημα, με τη βοήθεια περασμένου(-ξεχασμένου) γεγονότος].

"Η βλακεία είναι πάντα αναπηρία ή κάποιες φορές επιλογή;"

ΔΙΑΓΝΩΣΗ-ΛΑΪΚΗ ΣΟΦΙΑ:
Κουφοί(κουφόνοες), στραβοί(τυφλόνοες) στον Άγιο Παντελεήμονα (...βοήθεια τους!)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ:
Αφιλοκερδείς παραστάσεις "Ήχος και Φως" για θεοπλασματικές καταστάσεις κουφόνοων και τυφλόνοων

Ήχος(*1):
http://www.snhell.gr/lections/readings/Engonopoulos_Engonopoulos_H_Ydra_ton_Poulion.mp3

Φως(*2):
http://www.nationalgallery.org.uk/paintings/el-greco-christ-driving-the-traders-from-the-temple

-------------------
Σημείωση(*1)
Με συναυλισμό παγωνιών σε καταυλισμό κορακιών δεν δημιουργείται η "Ύδρα των Πουλιών"

Σημείωση(*2)
Η μεταφορά λαμπερού σκηνικού του Εθνικού Μεγάρου Μουσικής σε φτωχές πολυεθνικές γειτονιές δεν μεταμορφώνει την καλύβα του καραγκιόζη σε πολυπολιτισμικό σαράι

9:31 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Γνωστέ μου άγνωστε
ή μήπως άγνωστε γνωστέ μου;

Τέλος πάντων, ό,τι κι αν συμβαίνει, μέχρι να ολοκληρωθεί η υποσχεσή σου για σχόλια ίσου αριθμού με τις σελίδες του Ηλιθίου του Φιοντόρ θα διαπιστώνουμε ότι η βλακεία είναι δύναμη ακατανίκητη.

Τουλάχιστον θα στολίζεται η θλιβερή συζήτηση με Εγγονόπουλο, Γκρέκο και όλα τα άλλα στολίδια των ωραίων που αποχώρησαν και που διαλέγεις.

Όσο για το φραγγέλιο που με έστειλες να δω, τι να σχολιάσω ως αντισχόλιο;

"Χίλιες φορές να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν".
καθότι πας ο βλαξ είναι επηρμένος και πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται. Αργότερα όμως (ποιός ξέρει πότε).
Μέχρι τότε...πολλοί η σταυροί.

10:54 μ.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Αντισημείωση στη σημείωση (*2):

Μα κι αν ταΐζεις του απαντώ κακάο τη γελάδα
δεν θα 'ναι πάλι πιθανόν ν' αρμέξεις σοκολάδα.

Θα μου πεις από πού το πήρα, έτσι δεν είναι;

10:59 μ.μ.  
Blogger vras said...

Αλλο-παρμένο σχόλιο! (έτσι δεν είναι;)

Όσο περνά ο καιρός και το Διονυσιάκο Σαββόραμα ερειπώνεται από το Σαββούρωμα του Διονύση,
ας νοσταλγήσουμε την (προφητική) Παλμύρα του Ασλάνογλου:

«Όσο περνά ο καιρός και προχωράς βαθύτερα στο ακίνητο φθινόπωρο, τόσο βλέπω στη χρυσωμένη δωρεά του ήλιου μια εγκατάλειψη
για όσα περιμένω και δεν πήρα,

Όσο περνά ο καιρός και κάνεις ένα προχώρημα βαθύτερο μες στην παραδοχή,
τόσο καταλαβαίνω γιατί βαραίνεις κι αποχτάς τη σημασία που δίνουν στα ερείπια οι άνθρωποι

Κι όταν
μες στη θρυμματισμένη θύμηση αναδεύω ερείπια,
βρίσκω απόκριση βαθιά,
γιατί τα ερείπια μένουν για να θυμίζουν το πέρασμά σου ανάμεσα στην ομορφιά,
τη μνήμη εκείνου που εσίγησε ανεπαίσθητα εντός μου σφαδάζοντας στην ίδια του κατάρρευση
– απόκριση για όσα περιμένω και δεν πήρα»


ΥΓ "έτσι είναι"...εκτός κι αν, το "από πού το πήρα" αναφέρεται στο κακάο.

7:30 π.μ.  
Blogger Finteias said...

@ vras

Ποίηση επί ποιήσεως vras.

Όμως:

Η ποίηση δε μας αλλάζει τη ζωή
το ίδιο σφίξιμο, ο κόμπος της βροχής
η καταχνιά της πόλης σα βραδιάζει

Δε σταματά τη σήψη που προχώρησε
δε θεραπεύει τα παλιά μας λάθη

Η ποίηση καθυστερεί τη μεταμόρφωση
κάνει πιο δύσκολη την καθημερινή μας πράξη


Μπήκε κι ο Αλέξης στην παρέα.

Λέω λοιπόν vras ότι με τη σειρά των σχολίων(-είων) - αντισχολίων(-είων) μου φαίνεται ότι προσπαθούμε θέλοντας και μη να επαναπροσδιορίσουμε μια χαμένη απροσδιοριστία. Λες;
Βλέποντας και σχολιάζοντας.

10:49 π.μ.  
Blogger vras said...

Αργιοσπαστικό σχόλειο 35 (Σήμερον γαρ αργία των σχόλείων)

Ανήμερα των 3 Ιεραρχών ας Ιεραρχήσουμε τις 3 ιδιότητες (βλ.σχ.4) κάθε ντρούβαλου(=παράωρου) φωστήρα*:

1. αδιαφορία (απ' την αμεριμνησία στην αμνησία ρηχό το πέρασμα)
«Σ' όλα τα ξωκλήσια της απελπισίας
άναψα της ικεσίας το κερί.
Γονατιστός μπροστά στα βημόθυρα του χρέους
ικετεύω για να ξοφλήσω την επιταγή της θυσίας
έστω κι αν χρειαστεί μια νέα σταυροφορία
στους ιερούς τόπους που διαφεντεύουν οι ιθύνοντες της αδιαφορίας». (Μ.Γλέζος, απ' τη Συνείδηση της Πετραίας Γης)

2. άγνοια (ή η νήστεια της στάσιμης απορίας:)
«Για να δώσω τροφή στους λογισμούς μου, παίρνω το μεγάλο, δημόσιο δρόμο. Οι χωρικοί που στέκονται απορημένοι, έχουν την άγνοια και την υγεία. Οι κατσίκες τους δε μηρυκάζουν σκέψεις». (Καρυωτάκης)

3. αστοχία (οι στόχοι του αστόχαστου εις άτοπον τόπο τοποθετούνται)
«τον Αντρειωμένο μην τον κλαις όσο κι αν αστοχήσει...»


* και επ' ευκαιρία ας ψάλουμε με το τρόπο μας το τροπάριο τους:
"Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλιθίου κενότητος...".


ΥΓ_ Περί θλιβερής συζήτησης εν γένει:
«Είναι το βράδυ απόψε θλιβερό
κι εμείς θαν το γλεντήσουμε το βράδυ...» (Κ. Καρυωτάκης)

12:26 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home